Dom Pérignon a Vynález Šampaňského: Hľadanie Skvostu v Bublinkách

V 17. storočí, v oblasti Champagne vo Francúzsku, sa začalo odohrávať jedno z najzásadnejších kapitol v histórii vína - objavenie spôsobu výroby šumivého vína. Predtým boli bublinky v ňom pokladané za nežiaduce, no niektorí vinári sa rozhodli túto prirodzenú reakciu vína počas fermentácie pretvoriť na umelú slávnosť.

Aug 4, 2023 - 13:15
Dom Pérignon a Vynález Šampaňského: Hľadanie Skvostu v Bublinkách
šampanské Dom Perignon

Dom Pérignon a Vynález Šampaňského: Hľadanie Skvostu v Bublinkách

Od starovekých čias ľudia zdieľali lásku k vínu, ktoré sa stalo symbolom osláv, radosti a spoločenskej pôžitkárskej kultúry. No medzi všetkými druhmi vína sa jedno zdvihlo nad ostatné svojou nezameniteľnou povahou a puncovaním osláv - šampanským. A vo svete šampanského vyniká meno, ktoré spája kvalitu, inováciu a históriu - Dom Pérignon.

V 17. storočí, v oblasti Champagne vo Francúzsku, sa začalo odohrávať jedno z najzásadnejších kapitol v histórii vína - objavenie spôsobu výroby šumivého vína. Predtým boli bublinky v ňom pokladané za nežiaduce, no niektorí vinári sa rozhodli túto prirodzenú reakciu vína počas fermentácie pretvoriť na umelú slávnosť. Výsledkom bola metóda dvojitej fermentácie vo flaši, kde sa cukor a kvasinky pridávali priamo do uzatvorenej fľaše, čím sa zachytili plyny a vytvorili sa jemné bublinky. Tento objav, ktorý dal vzniknúť šampanskému, sa pripisuje benediktínskemu mníchovi Domu Pérignonovi.

Dom Pérignon, ktorý žil v 17. storočí, bol významnou postavou v kláštore v Hautvillers. Hoci nie je úplne isté, či naozaj objavil spôsob výroby šampanského, jeho prínos vylepšeniu technológie výroby vína v Champagne bol neoceniteľný. Prispel k zavedeniu kvalitnejšieho pestovania hrozna, vylepšeniu metód fermentácie a skladovania vína. Jeho práca mala vplyv na štandardizáciu procesov a na vznik charakteristík, ktoré sú dnes pre šampanské typické.

No až o niekoľko storočí neskôr, v roku 1921, vytvoril Eugène Mercier výnimočnú značku šampanského Dom Pérignon na počesť tohto benediktínskeho mnícha a jeho dedikácie svetu vína. Značka Dom Pérignon sa stala symbolom luxusu, elegancie a vyšperkovaných osláv. Vyniká nielen svojou kvalitou, ale aj krásnym dizajnom fľašiek a obalov.

V súčasnosti sa Dom Pérignon považuje za jedno z najprestížnejších šampanských značiek na svete. Každý ročník šampanského Dom Pérignon je vytvorený z najkvalitnejších hrozien, z ktorých sa vyrába len výnimočne obmedzené množstvo fľašiek. Každý ročník má svoju jedinečnú charakteristiku a chuťový profil, čo vytvára zážitok pre zmysly každého, kto sa rozhodne ochutnať tento lahodný nápoj.

Výroba šampanského v štýle Dom Pérignon je komplexným procesom, ktorý sa riadi prísne stanovenými normami. Každá fáza - od výberu hrozna cez fermentáciu až po starnutie - je starostlivo sledovaná a ovplyvňovaná skúsenými vinármi, aby sa dosiahol konečný výsledok najvyššej kvality.

Dom Pérignon nielenže zdôrazňuje výnimočnosť výroby šampanského, ale aj filozofiu oslavy a radosti zo života. Jeho pomenovanie po benediktínskom mníchovi viac ako symbolizuje historické spojenie s výrobou vína, čo dokazuje, že umenie a vedomosti sú neoddeliteľnou súčasťou tohto vzácneho nápoja.

V záverečnom zhrnutí možno povedať, že Dom Pérignon a jeho prínos k vynájdeniu šampanského majú hlboký a nezmazateľný vplyv na svet vína a kultúru osláv. Jeho dedikácia kvalite, inovácii a tradícii je stále prítomná vo fľaškách šampanského, ktoré sú dnes s hrdosťou otvárané pri rôznych príležitostiach, aby oslávili krásu života.

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.