Vedci vypočítali minimálny počet astronautov potrebných na vybudovanie a údržbu kolónie na Marse

Výskumníci zistili, že „prijateľný“ typ osobnosti spojený s celkovo väčšou empatiou bol tým, ktorý s väčšou pravdepodobnosťou prežije.

Aug 23, 2023 - 12:54
Vedci vypočítali minimálny počet astronautov potrebných na vybudovanie a údržbu kolónie na Marse
Kolónia na Marse

Podľa novej štúdie sú na výstavbu a udržiavanie kolónie na Marse postačujúci len približne dve desiatky astronautov, čo je výsledok nového výskumu, ktorý naznačuje, že tento nízky počet - v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi približne 100 ľudí - je schopný udržať obydlie na Červenej planéte.

Výskumníci, vrátane tých z George Mason University v USA, preštudovali predchádzajúce štúdie, ktoré vypočítali, že pre sebestačnú marťanskú kolóniu môže byť potrebných od 100 do 500 astronautov na základe viacerých faktorov.

Desaťročia prieskumu Červenej planéty zo strany vesmírnych agentúr na celom svete jednoznačne ukázali, že vytvorenie ľudskej osady na Marse bude neuveriteľne komplexným inžinierskym problémom.

Nehostinná povaha Červenej planéty tiež vyžaduje, aby každý habitat, ktorý sa tam postaví, bol z veľkej časti sebestačný, tvrdia vedci.

Okrem ťažby niekoľkých základných minerálov a vody budú budúci osadníci na Marse závislí od dodávok zo Zeme a tiež od miestnej obnovy nevyhnutných vecí pomocou pokročilej technológie, ako je rozklad marťanskej vody na kyslík na dýchanie a vodík na palivo. Budúci osadníci budú musieť čeliť aj psychologickým a ľudským výzvam správania, tvrdia výskumníci.

V novej štúdii sa vedci snažili lepšie porozumieť správaniu a psychologickým interakciám budúcich marťanských osadníkov.

"Snažíme sa identifikovať oblasti, ktoré treba zohľadniť pri plánovaní kolónie, a navrhovať minimálnu počiatočnú veľkosť populácie potrebnú na vytvorenie stabilnej kolónie," píšu vo svojej štúdii. Pre analýzu vedci analyzovali predchádzajúce údaje o vysoko výkonných tímoch pracujúcich v izolovaných a stresových prostrediach, ako sú ponorky, arktický prieskum a medzinárodná vesmírna stanica.

Použili druh simulácie nazývaný Agent-Based Modeling (ABM), ktorý sa používa na analýzu komplexných systémov a predpovedanie vzniku väčších vzorov a javov s jednoduchými pravidlami a správaním. Pri použití tohto modelu vedci simulovali prežitie ľudského habitatu na Marse pri rôznych pracovných podmienkach, vrátane situácií, keď globálne udalosti, ako sú nehody alebo oneskorenia pri zásobovaní zo Zeme, ovplyvňujú kolóniu.

Vedci vytvorili modely pre marťanských osadníkov s rôznymi individuálnymi úrovňami faktorov, ako sú metabolizmus, odolnosť, zručnosti a ich úrovne, a stres, pričom zohľadnili aj jeden zo štyroch psychologických rysov - neurotický, reaktívny, sociálny alebo spolupracujúci.

Simulácia taktiež zohľadňovala environmentálne premenné, s ktorými by sa osadníci stretli, poznamenala štúdia.

Keďže modelovaní marťanskí osadníci spali, pohybovali sa, interagovali medzi sebou a produkovali alebo spotrebúvali zdroje, mohli aj stratiť zdravie a mohli byť zo simulácie odstránení, ak nemali dostatok zdrojov. 

Vedci tiež zistili, že osobnostný typ "spolupracujúci", ktorý je spojený so všeobecnou vyššou empatiou, mal väčšiu pravdepodobnosť prežitia, zatiaľ čo tí s psychológiou "neurotickou" umierali v oveľa vyššom pomere.

Zdroj: Independent.uk

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.