Príkrmy bez vajec a mlieka pre malé bábätká: Zdravé a chutné možnosti

Množstvo ľudí vrátane tých najmenších z nás dnes trpí rôznymi intoleranciami. V žiadnom prípade by sme nemali tento problém ignorovať v žiadnom veku a preto Vám prinášame pár tipov na príkrmi, ktoré neobsahujú mlieko ani vajíčka.

Aug 15, 2023 - 13:59
Aug 15, 2023 - 14:01
Príkrmy bez vajec a mlieka pre malé bábätká: Zdravé a chutné možnosti
Bábätko pri rôznych príkrmoch

Začiatok príkrmov je dôležitým míľnikom vo vývoji bábätka. Pre niektorých rodičov môže byť ťažké nájsť alternatívy, ak má ich dieťa intoleranciu na vajíčka alebo mliečne produkty. Avšak existuje mnoho zdravých a chutných možností, ktoré môžete pripraviť svojmu bábätku. Nižšie nájdete niekoľko tipov na príkrmy bez vajec a mlieka, ktoré sú vhodné pre malé bábätká.

1. Ovocné príkrmy: Ovocie je skvelým spôsobom, ako začať s príkrmami. Môžete pripraviť zmäknuté a pretlačené ovocie ako banán, hrušku alebo jablko. Tieto ovocné príkrmy sú plné vitamínov a vlákniny.

2. Zeleninové príkrmy: Zelenina je ďalšou vynikajúcou voľbou. Zmiešajte a uvarte mäkkú zeleninu, ako je mrkva, bataty, cuketa alebo tekvica. Postupne ich môžete kombinovať pre rôznorodosť chutí. Pre dieťa je tiež zaujímavé, keď má jeho strava rôzne farebné kombinácie čo môžete s takýmito príkrmami jednoducho dosiahnuť. 

3. Kašičky zo cereálií: Cereálie sú bohatým zdrojom energie. Pripravte kašičku z cereálií, ako je ovsená kaša alebo ryžová kaša. Môžete ich variť vo vode alebo v materskom mlieku prípadne využiť rastlinné alternatívy mlieka.

4. Pevné príkrmy: Keď sa bábätko zoznámi s bežnejšou stravou, môžete mu ponúknuť mäkké kúsky do rúk, ako sú zapečené jablčká alebo pečená zelenina. Toto podporuje ich žuvanie a motorický vývoj.

5. Cereálne sušienky: Ako alternatívu k príkrmom z cereálií, môžete bábätku ponúknuť mäkké obilniny, napríklad krekry z celozrnných ovsených vločiek.

6. Smoothies: Jemné smoothies z ovocia a zeleniny môžu byť zaujímavou možnosťou. Môžete ich spraviť v kombinácii s materským mliekom, rastlinným alebo aj s čistou vodou.

8. Príkrmy s bielkovinami: Na zabezpečenie potrebného množstva bielkovín môžete ponúknuť mäsové príkrmy. Mäso jemne uvarte a nakrájajte na malé kúsky, aby boli ľahko stráviteľné.

Pri príprave príkrmov pre bábätká, ktoré netolerujú vajíčka a mliečne produkty, je dôležité dbať na kvalitu a rozmanitosť stravy. Ak máte pochybnosti o vhodnosti konkrétnych potravín, môžete sa poradiť s pediatrom alebo dietológom. Pamätajte, že zavádzanie pevných potravín by malo prebiehať postupne a pozorne sledujte reakcie vášho bábätka.

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Pre zdravie - buďte zdraví. Najlepšie zdravé tipy, články o zdravom životnom štýle, pozitívne novinky z oblasti zdravia.