Ako malé drony pomáhajú zachraňovať civilné životy na Ukrajine

Malé zariadenie spočiatku vyvinuté na zábavu dnes zachraňuje životy na Ukrajine. Pre ozbrojené sily Ukrajiny sú drony obrovská pomoc a vedia ich využiť v mnohých operáciách.

Aug 24, 2023 - 11:25
Aug 28, 2023 - 13:59
Ako malé drony pomáhajú zachraňovať civilné životy na Ukrajine
Ukrajina využíva malé drony aj na detekovanie mín

Ukrajinské sily využívajú drony od spoločnosti Draganfly na odhalenie a odstránenie ruských mín. Generálny riaditeľ Cameron Chell verí, že malé drony zásadne ovplyvnia budúcnosť konfliktov.

Keď Draganfly založili ako malú spoločnosť v roku 1998, jeho spoluzakladatelia nepredpokladali, že hobby produkty ako ich výrobky sa raz stanú, podľa slov generálneho riaditeľa Camerona Chella, "väčšie ako príchod tanku počas prvej svetovej vojny". Teraz, o 25 rokov neskôr, drony Draganfly - ktoré sú označené ako prvé drony verejnej služby, ktoré zachránili ľudský život - lietajú nad vojnovými zónami na Ukrajine, pomáhajú pri zisťovaní smrteľných mín a skúmajú oblasti vpred na hľadanie stôp nepriateľských síl.

Spoločnosť, ktorá bola kedysi známa tým, že pomáhala zachraňovať turistov, teraz stojí bok po boku s Ukrajinou vo vojne. "Budeme trénovať až tisíc nových pilotov ročne a pravdepodobne toto číslo zvýšime, ako sa veci budú posúvať vpred," povedal Chell počas stretnutia na diaľku so stránkou Gizmodo. "Najlepší piloti dronov na svete sú teraz na Ukrajine." Chell, ktorý sa stal generálnym riaditeľom v roku 2013, hovorí, že Draganfly začal posielať drony na Ukrajinu na začiatku konfliktu potom, čo nezisková organizácia požiadala o použitie jedného z jeho dronov pre medicínske zásahy, ktorý mohol posielať pomoc a zásoby s kontrolovanou teplotou. Spoločnosť odvtedy poslala do krajiny viac ako 40 dronov na poskytovanie zdravotníckych potrieb, asistenciu pri hľadaní a záchranných misiách na prieskum. Avšak ako vojna pokračovala, rýchlo sa ukázalo, že drony s kamerami môžu slúžiť ešte jednej kľúčovej úlohe: odhaľovanie mín.

Antipersonálne míny sú zakázané podľa smerníc vojenských sprievodcov Organizácie spojených národov, ale to nezabránilo ruskému vojenskému personálu, aby ich nepoužívali na Ukrajine. Presné čísla sa líšia, ale organizácia Human Rights Watch odhaduje, že ruské sily položili míny v najmenej 11 z 27 oblastí Ukrajiny. HALO Trust, organizácia zaoberajúca sa odstraňovaním mín, uviedla, že sledovala viac ako 2 300 incidentov súvisiacich s mínam od začiatku konfliktu a pomenovala Ukrajinu krajinou s najväčším počtom mín na svete. Tieto zotrvačné bomby ohrozujú životy vojakov aj civilistov.

"Ukrajina je teraz jednoznačne najviac zaminovanou krajinou na svete," povedal Chell. "Pred dvoma rokmi to tak nebolo." Tímy na odstraňovanie mín na Ukrajine používajú drony na lety vo výške nad potenciálne kontaminovanými oblasťami a mapovanie oblastí s mínami pred tým, než do nich ľudia vstúpia a manuálne ich odstránia. Tieto drony vo veľkosti kočíka využívajú kombináciu tepelných, hyperspektrálnych a magnetometrických senzorov na preskúmanie oblastí a hľadanie maskovacích rastlín, neobvyklého kovu alebo iných anomálií, ktoré naznačujú existenciu mín. Obrovský počet nevybuchnutých munícií, ktoré zaplavili krajinu, znamená, že tí, ktorí sa zaoberajú odstraňovaním mín, potrebujú pomoc pri rozhodovaní, ktoré oblasti majú uprednostniť a kedy. Proces odstraňovania mín je zdĺhavý, ale Chell verí, že drony Draganfly ho urýchľujú a zvyšujú efektívnosť tímov na zemi.

Nedávno boli drony Draganfly nasadené ako odpoveď na nedávné zrútenie hrádze Nova Kachovka. Chell hovorí, že voda z hrádze pretekala cez už zaminovanú oblasť, čím sa potenciálne smrteľné výbušné zariadenia dostali do regiónu. Drony pomohli získať prehľad v chaose a vykonávali misie hľadania a záchrany. Ukrajina obviňuje Rusko zo zničenia hrádze. Ale v Ukrajine existuje aj iný, menej pacifistický prvok prijímania dronov. Vojaci na frontových líniách sa pokúšajú používať lacné hobby drony a upravujú ich na zisťovanie artilérie a v niektorých prípadoch na hádzanie granátov na vojakov. V niektorých prípadoch sú tieto malé drony údajne schopné hádzať muníciu dostatočne silnú na zničenie obrnených vozidiel. V iných prípadoch použila Ukrajina výbušné "Kamikadze drony" na nárazy do vojakov a vozidiel a ich samovražedné zničenie.

Chell sa nechcel vyjadrovať k tomu, či ukrajinské sily použili drony spoločnosti Draganfly na usmrtenie ruských vojakov, ale povedal, že existuje "veľa informácií, ktoré nie sme oprávnení zverejniť". Napriek tomu dlhodobý vplyv dronov na bojisko - či už útočný alebo obranný - neunikol generálnemu riaditeľovi. Chell verí, že rozšírenie dronov je "gamechanger" a predstavuje väčší posun vo vojenských operáciách než príchod tanku počas prvej svetovej vojny.

Okrem dodávok zbraní od NATO na ich obranu pravdepodobne neexistuje žiadny iný väčší identifikovateľný kúsok vybavenia, ktorý by mal taký veľký vplyv ako malé drony.

Každý deň Vám prinášame kvalitne spracované dobré správy zo sveta aj zo Slovenska. Sledujte náš Instagram (@goodnews_sk) aby Vám nič neuniklo.

Zdroj:

Gizmodo

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.