Obyvatelia Ekvádoru odhlasovali zastavenie ťažby ropy v rezervácii Amazonského pralesa

Ekvádorčania hlasovali za zastavenie ropného ťažobného projektu v rezervácii Amazonského pralesa podľa výsledkov, ktoré boli oznámené v pondelok po referende, ktoré bolo označené za historický príklad klimatickej demokracie.

Aug 29, 2023 - 13:56
Aug 30, 2023 - 00:52
Obyvatelia Ekvádoru odhlasovali zastavenie ťažby ropy v rezervácii Amazonského pralesa
Príroda v Ekvádore

V hlasovaní za zastavenie ťažby ropy v bloku Yasuni, ktorý patrí medzi najrozmanitejšie biosféry sveta, hlasovalo 59% obyvateľov pre zastavenie ťaženia, vyplýva to z celkového počtu sčítaných 98% hlasov.

"Dnes urobí Ekvádor obrovský krok k ochrane života, biodiverzity a domorodých ľudí," napísalo vedenie dvoch hlavných organizácií pre domorodcov, Confeniae a Conaie, na sociálnych sieťach. Po rokoch požiadaviek na referendum najvyšší súd v máji schválil hlasovanie, aby sa rozhodlo o osude "bloku 43", ktorý prispieva 12 percentami k 466 000 barelom ropy denne, ktoré Ekvádor produkuje.

Blok sa nachádza v rezervácii, ktorá sa rozkladá na viac ako jednom milióne hektárov a je domovom troch z pár posledných nekontaktovaných domorodých populácií na svete a množstva druhov rastlín a živočíchov.

Ťažba začala v roku 2016 po rokoch náročných diskusií a neúspešných snahách bývalého prezidenta Rafaela Correu presvedčiť medzinárodnú komunitu, aby Ekvádoru zaplatila 3,6 miliardy dolárov, aby tam neťažili.

Vláda odchádzajúceho prezidenta Guillerma Lassa odhaduje straty vo výške 16 miliárd dolárov v priebehu nasledujúcich 20 rokov, ak sa ťažba zastaví.

Rezervácia je domovom kmeňov Waorani a Kichwa, ako aj Tagaeri, Taromenane a Dugakaeri, ktoré si zvolili žiť izolovane od modernej spoločnosti.

Národná ropná spoločnosť Petroecuador mala povolenie ťažiť na 300 hektároch, ale tvrdí, že využíva iba 80 hektárov.

Amazonské koryto - ktoré sa rozkladá cez osem krajín - je dôležitým zásobníkom uhlíka, ktorý sa pri ťažbe uvoľňuje do atmosféry.

Vedci varujú, že jeho zničenie tlačí najväčší dažďový prales na svete k bodu, za ktorým by stromy odumreli a uvoľňovali uhlík namiesto jeho absorpcie, s katastrofickými následkami pre klímu.

Osud rezervácie upútal pozornosť celebrít, ako je hollywoodska hviezda a environmentálny aktivista Leonardo DiCaprio.

"S týmto svetovo prvým druhom referenda by mohol Ekvádor byť príkladom demokratizácie klimatickej politiky, ponúkajúc voličom možnosť hlasovať nielen za les, ale aj za práva domorodých ľudí, našu klímu a pohodu našej planéty," napísal tento mesiac na Instagrame DiCaprio.

Švédska klimatická aktivista Greta Thunberg tiež podporila "historické referendum".

Neštátna organizácia Amazon Frontlines uviedla, že hlasovanie bolo "prejavom klimatickej demokracie, kde ľudia, a nie korporácie, rozhodujú o ťažbe zdrojov a jej obmedzeniach".

Miestni obyvatelia v Yasuni boli rozdelení na dve strany, pričom niektorí podporovali ropné spoločnosti a výhody, ktoré priniesli ekonomický rast do ich dedín.

Zdroj : CBN News

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.