Banská Štiavnica: Mesto tajchov, histórie a gastro podnikov 

Historické a turistami veľmi obľúbené mestečko Banská Štiavnica. Viete ako volali Banskú Štiavnicu v minulosti? Kde sa dobre najesť alebo okúpať?

Jul 30, 2023 - 18:06
Banská Štiavnica: Mesto tajchov, histórie a gastro podnikov 
Srdce mesta Banská Štiavnica.

V srdci stredného Slovenska sa tajomne týči malebné historické mesto Banská Štiavnica. V tomto meste sa hneď zamilujete do jeho úchvatných uličiek, zachovalých pamiatok a príjemnej atmosféry. Banská Štiavnica je známa pre svoju bohatú históriu, pamiatky UNESCO a jedinečné prírodné scenérie, ktoré ponúkajú množstvo aktivít pre všetkých, dokonca aj pre tých najmenších. Pozrime sa bližšie na to, čo ponúka toto pôvabné mesto a aké zážitky si môžete užiť s vašimi deťmi. 

História Banskej Štiavnice 

Banská Štiavnica je jedným z najstarších baníckych miest na Slovensku a pýši sa bohatou banskou tradíciou. Toto mestečko založili keltskí osadníci v 3. storočí pred naším letopočtom. Neskôr sa stala dôležitým strediskom pre ťažbu zlata, striebra a iných cenných kovov, čo ju urobilo jedným z najvýznamnejších a najbohatších miest v Uhorsku. Napriek tomu že zažila aj krízu baníctva, a chvíľami to vyzeralo že táto činnosť v Štiavnici skonči, vďaka tajchom sa baníctvo podarilo zachrániť.  

Mesto bolo v minulosti známe rôznymi menami, vrátane "Schemnitz" (nemecký názov) a "Selmecbánya" (maďarský názov). Meno "Banská Štiavnica" získalo mesto v roku 1920, keď sa stalo súčasťou Československa. 

Pamiatky UNESCO 

Banská Štiavnica je zahrnutá na prestížnom zozname svetového dedičstva UNESCO od roku 1993. Toto výnimočné ocenenie zdôrazňuje unikátnu hodnotu mesta, jeho architektúru a technické pamiatky. 

  • Starý zámok - Starý zámok, pôvodne postavený na obrane pred hrozbami, teraz slúži ako múzeum s fascinujúcou expozíciou o dejinách Banskej Štiavnice. 

  • Nový zámok - Nový zámok je majestátna budova, ktorá ponúka úchvatný výhľad na mesto a okolie. Dnes je sídlom Banského múzea, kde sa deti môžu dozvedieť viac o banských aktivitách a histórii regiónu. 

  • Kalvária - Táto baroková kalvária je zaujímavým miestom na prechádzku s deťmi. Kalvária sa nachádza na kopci a tvorí ju séria kaplniek a bolestných zastavení. 

 

Aktivity pre deti 

Okrem bohatej histórie ponúka Banská Štiavnica aj množstvo zábavy pre deti. Nech sa jedná o prírodu, kultúru alebo vzdelávanie, v tomto malebnom meste nájdete všetko, čo potrebujete na skvelý rodinný výlet. 

  • Banícke múzeum - Prehliadka baníckeho múzea v Novom zámku je vzdelávacím zážitkom pre celú rodinu. Deti môžu spoznať, ako ťažili baníci a aké nástroje používali. 

  • Kolpašské jazero – Tento tajch je ideálnym miestom na piknik a oddych s deťmi. Okolie je obklopené prírodou a ponúka možnosti na krásne prechádzky. Nájdete tu aj adrenalínové hojdačky na zoskok do vody. Pre najmenšie deti je tu dokonca vybudovaná pláž s mólom a plytkou vodou. 

  • Vodná nádrž Klinger - V lete je táto nádrž ideálnym miestom na plávanie a vodné športy, ktoré zaručia zábavu pre celú rodinu. 

  • Vegánske bistro Lemberg – V Štiavnici nájdete unikátne, krásne zariadené bistierko Lemberg, ktoré ponúka čisto vegánske jedlá.  

 

Banská Štiavnica je jedinečné historické mesto, ktoré si zachovalo svoj pôvodný šarm a atmosféru. Je to miesto, kde sa môžete ponoriť do histórie a prírody, zatiaľ čo si užívate zábavu a vzdelávanie s vašimi deťmi. Od prehliadky múzeí a pamiatok UNESCO po pikniky na nádherných miestach a zábavu na vode, Banská Štiavnica ponúka skutočne nezabudnuteľný rodinný zážitok. Takže ak plánujete výlet s deťmi, neváhajte, a vydajte sa objaviť tento skvostný kúsok Slovenska.  

 

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Kam na dovolenku Či už chcete vyraziť na dovolenku autom, letecky alebo vlakom prinášam vám tie najlepšie tipy a zaujímavosti o dovolenke na Slovensku či v zahraničí.