5 ročný chlapec vyzbieral predajom limonády viac ako 17 000 dolárov. Peniaze venuje obetiam požiarov na ostrove Maui. 

Edison Juel sa nachádzal na rodinnej dovolenke na Havaji, keď na susednom ostrove Maui vypukli ničivé požiare, ktoré si vyžiadali potvrdených 115 obetí a takmer zničili mesto Lahaina. Edison, ktorého prezývka je Eddie, počul, ako jeho rodičia sledujú správy o tejto tragédii.

Aug 28, 2023 - 13:40
Aug 28, 2023 - 14:01
5 ročný chlapec vyzbieral predajom limonády viac ako 17 000 dolárov. Peniaze venuje obetiam požiarov na ostrove Maui. 
5 ročný Eddie pri svojom stánku s limonádou

"V stredu popoludní sme mali správy zapnuté a on ma požiadal, aby som ich vypol, lebo je to veľmi smutné," povedala Eddieho matka, Ami Juelová. Vtedy si uvedomila že jej syna to naozaj trápi a vníma ako veľmi zle to na vedľajšom ostrove vyzerá. Rozhodla sa že musia spraviť niečo aby aspoň trochu pomohli v boji proti požiarom. 

Rodina na horiacom ostrove nedávno bola, takže Ami vedela Eddiemu vysvetliť, kde sa požiare šíria. Zároveň ho ubezpečila že oni sú v bezpečí. Hoci bolo pre Eddieho ťažké vo svojom mladom veku pochopiť rozsah tejto pohromy, chcel pomáhať ľuďom akokoľvek mohol.

Eddie prišiel s nápadom založiť stánok, podobný tomu, ktorý videl počas predchádzajúcej cesty do Colorada, a celý zisk chcel venovať na podporu obetí požiarov. Eddieho rodičia okamžite podporili tento nápad a v sobotu zriadili stánok s limonádou na rušnej ulici v Seattli.

Stánok fungoval od 10:00 do 18:00 hod. Predávala sa ružová a žltá limonáda, perlivá voda, zmrzlina, cukrovinky a dokonca aj niektoré z Eddieho hračiek, povedala Ami. Rodina zdieľala videá na sociálnych médiách a informovala svojich priateľov a rodinu. Limonáda sa predávala za jeden dolár, ale väčšina ľudí prispela bankovkami v hodnote 5, 10 a 20 dolárov ako dobrovoľný príspevok.

Na prekvapenie Ami a jej manžela sa ich jednodňový obchod rýchlo stretol s úspechom. Autá sa stáli v rade, aby si kúpili letné občerstvenie, a veľa ľudí prispelo online, vrátane jednej osoby z Honolulu, ktorá sa o tomto obchode dozvedela zo spravodajských správ.

Väčšina ľudí chválila túto iniciatívu. Hľadali sme spôsoby, ako pomôcť. Cítili sme sa bezmocní a nevedeli sme, kam prispieť,'" povedala Ami. "Mnoho ľudí priešlo okolo, zastavilo sa a rozprávalo nám svoj príbeh o ceste na Havaj alebo o akomkoľvek spojení, ktoré k ostrovu mali."

Rodina predajom limonády zarobila viac ako 17 000 dolárov, vrátane zisku zo stánku a online príspevkov.

Ami povedala, že Eddie si celý proces užil, vrátane množstva videí s poďakovaním, ktoré musel nahrať na podporu príspevkov. Sama Ami mala v mladosti stánok s limonádou ale v jej stánku sa zastavili zákazníci len zriedka. Pre celú rodinu je tento príbeh určite zážitkom na celý život. Zároveň suma, ktorú sa im podarilo vyzbierať je skutočne veľká a obetiam požiarov určite pomôže v procese obnovy ostrova. 

Pre nás ostatných je tento príbeh inšpiráciou a dôkazom toho že všetko čo robíme s dobrým úmyslom môže mať efekt aký možno ani nečakáme. 

Každý deň Vám prinášame kvalitne spracované dobré správy zo sveta aj zo Slovenska. Sledujte náš Instagram (@goodnews_sk) aby Vám nič neuniklo. 

Zdroj: USA Today

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.