Počet ľudí s prístupom k pitnej vode sa zvyšuje

Od roku 2000 získalo prístup k pitnej vode 2,1 miliardy ľudí po celom svete

Jul 17, 2023 - 18:10
Jul 17, 2023 - 18:11
Počet ľudí s prístupom k pitnej vode sa zvyšuje
Studňa na púšti

Štúdia dokázala že počet ľudí s prístupom k pitnej vode stúpa.

 Prístup k pitnej vode a sanitácia sa zlepšili pre miliardy ľudí za posledné dve desaťročia, ako uvádza spoločná správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a organizácie OSN pre deti (United Nations Children’s Fund).

Správa odhaľuje, že od roku 2000 získalo prístup k bezpečne zabezpečenej pitnej vode 2,1 miliardy ľudí, zatiaľ čo 4,5 miliardy ľudí má momentálne prístup k bezpečnej sanitácii - oproti dvom miliardám na začiatku tohto storočia. Základná hygiena vzrástla o osem percent za rovnaké obdobie, pričom tri štvrtiny osemmiliardovej populácie planéty majú teraz prístup k tejto službe.

Tieto údaje však zároveň upozorňujú na nedostatočný pokrok v dosahovaní cieľov udržateľného rozvoja OSN. Ak má byť garantovaný prístup k pitnej vode dosiahnutý do roku 2030, musí sa tempo zlepšovania zvýšiť šesťnásobne. Až 3,4 miliardy ľudí - teda dve pätiny - stále nemajú prístup k bezpečnej sanitácii.

Správa tiež poukazuje na ťažkú situáciu pre ženy a dievčatá, ktoré sú zodpovedné za získavanie vody v sedemdesiatich percentách domácností, kde nie je k dispozícii domáce zásobovanie vodou.

Zdroj:

https://www.positive.news/society/good-news-stories-from-week-28-of-2023/

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow