Vietnamský výrobca elektrických vozidiel mal pri svojom prvom dni na trhu hodnotu 85 miliárd dolárov

Vietnamský výrobca elektrických vozidiel (EV) VinFast dosiahol pri svojom prvom obchodnom dni na burze vyššiu trhovú hodnotu ako Ford a General Motors (GM). Podiely firmy, ktorá zatiaľ nezaznamenala zisk, uzavreli svoj newyorský debut nad 37 dolármi za kus. To VinFastu poskytlo trhovú hodnotu vo výške 85 miliárd dolárov, oveľa vyššiu než 48 miliárd dolárov u Fordu a 46 miliárd dolárov u GM. To sa deje v čase, keď giganti motorového priemyslu a noví výrobcovia súperia o časť rastúceho trhu s elektrickými vozidlami.

Aug 16, 2023 - 15:12
Vietnamský výrobca elektrických vozidiel mal pri svojom prvom dni na trhu hodnotu 85 miliárd dolárov
VinFast

Uvedenie na burzu pridalo približne 39 miliárd dolárov k majetku predsedu a zakladateľa VinFastu Phama Nhata Vuonga, ktorý bol už predtým najbohatším mužom Vietnamu.

Regulačné záznamy ukazujú, že ovláda 99 % firmy prostredníctvom najväčšieho vietnamského konglomerátu Vingroup JSC.

To obmedzuje počet akcií dostupných pre iných investorov na obchodovanie, čo môže viesť k veľkým cenovým výkyvom.

Obchodovanie s VinFastom bolo v utorok relatívne malé, pričom sa obchodovalo približne 185 miliónov dolárov jeho akcií.

"Investori stále veria, že budúcnosť je v elektrických vozidlách a že krajina východnej Ázie s nízkymi nákladmi sa stane konkurentom v Spojených štátoch," povedal Bill Russo, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Automobility so sídlom v Šanghaji.

"Trhy veria, že vzhľadom na geopolitiku tou krajinou bude Vietnam, nie Čína."

"Väčšina začínajúcich firiem v oblasti EV zlyháva, pretože nemajú ziskové jadro a vonkajšie financovanie sa nakoniec vyčerpá, pretože minú všetok kapitál oveľa rýchlejšie, než vygenerujú zisk," povedal.

VinFast však tiež čelí tvrdej konkurencii, keďže sa hlavní hráči snažia o dominanciu na trhu.

Lídri na trhu - vrátane Tesly Elona Muska a BYD, ktorého podporuje skúsený investor Warren Buffett - znížili ceny, aby zvýšili predaje.

V prvom polroku tohto roku VinFast dodal 11 300 elektromobilov, ako uvádza prezentácia spoločnosti. Na porovnanie, Tesla dodala viac než 889 000 vozidiel v rovnakom období.

"Tesla bude naďalej jasným lídrom v oblasti EV, ale bude existovať viacero víťazov," povedal Dan Ives z Wedbush Securities.

"VinFast si vybudoval pevné základy pre úspech v oblasti EV."

(Zdroj: BBC News)

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.