Sedem ohrozených druhov, ktorých populácia sa zvyšuje. 

Záchrane ohrozených zvierat sa venuje niekoľko organizácií po celom svete. V tomto článku vám predstavíme výsledky ich práce a 7 ohrozených druhov, ktoré sa darí zachraňovať.

Jul 30, 2023 - 13:37
Jul 30, 2023 - 19:27
Sedem ohrozených druhov, ktorých populácia sa zvyšuje. 
Ohrozený druh nosorožca.

Obnovenie druhov je neoddeliteľnou súčasťou dlhodobej odolnosti a zdravia akéhokoľvek ekosystému. Dobrá správa je že existujú niektoré druhy, ktoré sa vďaka ochranárom vracajú naspäť a zohrávajú dôležitú úlohu vo svojich ekosystémoch. 

 

Ochrane divokých zvierat sa okrem iných venuje aj organizácia WWF (World Wild Life). Obnova druhov je nevyhnutná pre účinnú ochranu divokej prírody a kľúčová pre prácu, ktorú WWF vykonáva po celom svete. V tomto článku vám prinášame výsledky práce, za ktoré môžeme byť vďačný tejto organizácii. 

 

Lasica čiernonohá (Black-footed ferret) 

V posledných 30 rokoch sa sústavnými snahami mnohých organizácií dostala lasica čiernonohá (jeden z najohrozenejších cicavcov Severnej Ameriky) druhú šancu na prežitie. Pokles počtu prérijských psov (Prairie dog - niečo ako syseľ), hlavnej potravy lasíc čiernonochých, a rôzne choroby priviedli tieto zvieratá k vyhynutiu. Dnes ochranárske opatrenia pomohli obnoviť populáciu lasíc čiernonohých na približne 300 jedincov po celej Severnej Amerike, pričom cieľom je dosiahnuť 3 000 jedincov žijúcich vo voľnej prírode. Ich návrat do divokej prírody znamená prosperitu trávnatých ekosystémov, s ktorými od seba navzájom závisia. 

 

Čierny nosorožec (Nosorožec ostrorohý)  

V marci 2020 bol južný čierny nosorožec, kvalifikovaný zo "zraniteľného" na "takmer ohrozený" Medzinárodnou úniou pre ochranu prírody (IUCN), po tom, ako jeho populácia vzrástla o viac ako 11%. Táto zmena statusu naznačuje nádejný trend pre všetkých afrických čiernych nosorožcov. Napriek tomu, že druh ako celok čelí stále trvajúcim hrozbám ako napríklad pytliactvo a je stále kriticky ohrozený, jeho populácia sa od roku 2012 neustále zvyšuje. 

Nosorožec indický 

V roku 2020 sa v Národnom parku Manas v severovýchodnej Indii výrazne zvýšila populácia nosorožcov. Vďaka ochranným opatreniam, ako je presun nosorožcov na bezpečnejšie lokality, je  Manas teraz domovom 47 jedincov nosorožcov indických! 

Veľryby 

V dôsledku značného úsilia na zníženie súčasných hrozieb rybárskeho priemyslu a stretov lodí s divou prírodou sa veľryby vydali na stabilnú cestu obnovy vo viacerých oceánoch sveta. Napríklad v Austrálii ukazujú údaje, že populácia veľrýb na východnom i západnom pobreží rýchlo ožíva.  

Horské gorily v Ugande a Demokratickej republike Kongo 

Nedávne výskumy odhalili, že počet horských goríl - druhu, ktorý mal podľa predpokladov vyhynúť do konca 20. storočia - stúpa v oblasti chráneného lesa o rozlohe 34 000 hektárov na hranici medzi Národným parkom Bwindi Impenetrable v Ugande a prírodnou rezerváciou Sarambwe v Demokratickej republike Kongo. Toto územie je jedným z dvoch miest na Zemi, kde stále žijú horské gorily, populáciu tvorí momentálne 459 jedincov, čo je nárast z odhadovaných 400 v roku 2011. 

Snežný leopard v Mongolsku 

Prvý národný prieskum snežných leopardov v Mongolsku v roku 2021 ukázal, že populácia týchto charizmatických a úzko sledovaných veľkých mačiek je stabilná, s približne 953 jedincami - vzrušujúce zistenie, ktoré naznačuje, že súčasné ochranné opatrenia pomáhajú chrániť tieto zvieratá. 

Tigre v Nepále 

V roku 2018 oznámil Nepál, že odhad počtu tigrov v krajine sa zvýšil na 235, čo je takmer dvojnásobok základnej hodnoty 121 jedincov v roku 2009. Nepál sa blíži k tomu, že sa stane jednou z prvých krajín, ktorá zdvojnásobí počet divokých tigrov v krajine v rámci ambiciózneho cieľa TX2 - zdvojnásobiť počet divokých tigrov na svete. 

 

 

Zdroj: https://www.worldwildlife.org/stories/eight-species-making-a-comeback

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.