Najvyšší vrch USA - Mount Whitney.

Najvyššia hora Ameriky sa týči na jej západnom pobreží v štáte Kalifornia. Svojou výškou a krásou láka mnohých turistov. Prvý zdokumentovaný výstup bol uskutnočnený v roku 1864.

Jul 29, 2023 - 01:05
Aug 5, 2023 - 22:56
Najvyšší vrch USA - Mount Whitney.
Mount Whitney - najvyššia hora USA.

Na západnom pobreží Spojených štátov sa týči majestátny Mount Whitney, najvyššia hora USA (pokiaľ vynímame Aljašku). Svojou výškou 4 421 metrov nad morom láka pozornosť dobrodruhov, horolezcov, a turistov, ktorí túžia zažiť pôsobivú krásu a výzvu tohto nádherného kopca. 

Pôvod a geografia Mount Whitney 

Mount Whitney sa nachádza v pohorí Sierra Nevada, v národnom parku Sequoia a Kings Canyon v Kalifornii. Hora bola nazvaná po americkom novinárovi, topografovi a environmentalistovi Josiahovi Whitneyovi, ktorý sa stal členom prvej kalifornskej geologickej skupiny a bol jedným z prvých, kto ju preskúmal v roku 1864. 

Celkovú rozlohu pohoria Sierra Nevada, ktorého súčasťou je aj Mount Whitney, tvorí oblasť dlhá viac ako 600 kilometrov a 110 kilometrov široká. Vyznačuje sa hlbokými údoliami, nádhernými vodopádmi, jazerami a hlbokými lesmi. 

Horolezectvo na Mount Whitney 

Mount Whitney je magnetom pre horolezcov z celého sveta. Prvý dokumentovaný výstup na vrchol sa uskutočnil v roku 1873. Pre mnohých horolezcov je dosiahnutie vrcholu veľkým úspechom a výzvou, ktorú si chcú splniť. Najpopulárnejšou trasou je Johnov chrbát, ktorý je dlhý približne 22 kilometrov a zároveň je najkratšou cestou na vrchol. Napriek tomu však nie je náročný. Existujú aj iné, náročnejšie cesty, ktoré vyžadujú lezecké skúsenosti a vyššiu fyzickú kondíciu. 

Pre horolezcov, ktorí sa rozhodnú zdolať Mount Whitney, je potrebné si získať povolenie. Je potrebné kvôli ochrane prostredia a udržaniu životaschopnosti tohto jedinečného miesta. Počet povolení je obmedzený, čo pomáha minimalizovať negatívny vplyv návštevníkov na citlivé ekosystémy vrcholových oblastí. V hlavnej sezóne v roku 2022 (máj - september) bolo týchto povolení vydaných dokopy 160.  

Turistika a výlety 

Okrem horolezectva je Mount Whitney aj obľúbeným miestom pre turistiku a výlety. Jednou z najčastejších ciest pre turistov je "Mount Whitney Trail", ktorý vedie cez nádherné scenérie cez horské lesy a skalnaté pasáže. Aj táto trasa si vyžaduje povolenie, pretože aj klasická turistika môže mať vplyv na citlivú prírodu v pohorí Sierra Nevada. 

Tí, ktorí sa rozhodnú absolvovať túto výpravu, sú odmenení ohromujúcimi panoramatickými výhľadmi z vrcholu. Pri jasnom počasí môžete vidieť úchvatné výhľady na špicaté hory a malebné údolia, ktoré sa strácajú v diaľke. Pre mnohých je to nezabudnuteľný zážitok, ktorý znásobí lásku k prírode a krajine, ktorú si musia chrániť a rešpektovať. 

Výzvy a bezpečnostné záležitosti 

Aj keď Mount Whitney láka tisícky návštevníkov ročne, je to náročná výprava. Výstup na túto horu si vyžaduje primeranú fyzickú kondíciu, dobrú prípravu a rešpekt k prírode. Počas letných mesiacov môžu byť počasie a podmienky na vrchole veľmi nepredvídateľné, a preto je dôležité byť dobre pripravený a vybavený. 

Vysoké nadmorské výšky môžu tiež spôsobiť výškovú chorobu, takže je dôležité venovať dostatočnú pozornosť aklimatizácii a hydratácii. 

Fauna Mount Whitney a pohoria Sierra Nevada 

Oblasť okolo Mount Whitney a pohoria kalifornského Sierra Nevada ponúka bohatý a rozmanitý život zvierat. Táto lokalita poskytuje prírodné prostredie pre mnoho druhov, od drobných bezstavovcov až po veľké cicavce. Návštevníci môžu mať šťastie a stretnúť množstvo divokých zvierat počas svojich túr. 

1. Medvede 

Najväčšími zvieratami, ktoré sa v tejto oblasti vyskytujú, sú medvede grizzly a čierny medveď. Títo vznešení predátori sú očarením pre mnohých, ale je dôležité pripomenúť, že sú to divoké zvieratá a treba dodržiavať odporúčané bezpečnostné opatrenia a ochranné odstupy. 

2. Pumy 

V pohorí Sierra Nevada môžete tiež naraziť na pumy, ktoré sú nádhernými a tajomnými dravcami. Pumy sú neobyčajne plaché a ťažko na ne natrafíte, pretože preferujú žiť v odľahlých a divokých oblastiach. 

3. Vtáctvo 

Rovnako fascinujúce je aj bohatstvo vtáčieho života v oblasti Mount Whitney. Môžete tu vidieť vzácne druhy vtákov, ako sú orly, sokoly, sovy, hrdličky a ďalšie. Tento raj pre ornitológov a pozorovateľov vtáctva ponúka jedinečnú príležitosť sledovať chránené druhy vtákov v ich prirodzenom prostredí. 

4. Menšie cicavce 

Medzi bežných menších cicavcov patria bobor, veverice, rysy, prasiatka a mnoho ďalších. Aj keď sú tieto zvieratá menšie, stále sú dôležitou súčasťou ekosystému a pozorovanie ich môže byť pôsobivým zážitkom. 

5. Ryby 

V riekach a jazerách v okolí Mount Whitney sú častým výskytom rôzne druhy rýb. Lov rýb je tu obľúbeným športom, a tak môžete naraziť na rybárov, ktorí sa snažia chytiť pstruhy, lososy a iné druhy. 

Ochrana prírody 

Zvieratá v okolí Mount Whitney sú dôležitou súčasťou citlivého ekosystému. Aby sme zachovali ich životné prostredie a biodiverzitu, je dôležité dodržiavať pravidlá a obmedzenia stanovené národným parkom Sequoia a Kings Canyon. Návštevníci by mali dbať na to, aby nezanechávali žiadne stopy, nevyhadzovali odpadky a neohrozovali divoké zvieratá. 

Pamätajte, že pri pohybe v prírode je dôležité rešpektovať divoké zvieratá a udržiavať bezpečnú vzdialenosť. Ak natrafíte na divoké zviera, radšej sa mu vyhnite a nezasahujte do jeho prirodzeného správania. 

Navštevovať Mount Whitney a okolité národné parky je príležitosťou objaviť jedinečnú divokú prírodu a obdivovať jej bohatú faunu. No nezabudnite, že ochrana prírody a rešpektovanie života divých zvierat sú základným princípom, ktorý nám umožňujú užívať si túto nádhernú oblasť a zanechať ju nedotknutú aj pre budúce generácie. 

 

Záver 

Mount Whitney je jedným z tých miest na Zemi, ktoré stoja za to vidieť a zažiť. Jeho pôsobivá krása a výzva horolezectva pritiahnuť dobrodruhov a prírodných nadšencov z celého sveta. Napriek tomu, že je nevyhnutné rešpektovať prírodu a dodržiavať stanovené obmedzenia a povolenia, túra na vrchol tejto nádhernej hory poskytne nezabudnuteľný zážitok a pocit úcty voči veľkoleposti prírody. 

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.