Jednoduchý návyk je skvelá prevencia proti demencii pre dospelých

Dobrá správa pre tých, ktorí sa snažia zlepšiť zdravie svojho mozgu: Nedávna štúdia odhalila presvedčivý vzťah medzi učením sa dospelých a zníženým rizikom vývoja demencie. Zatiaľ čo sú pomerne známe výhody cvičenia a zdravej stravy, táto výskumná práca poukazuje na silu neustáleho učenia sa pre stredne starších a starších dospelých.

Aug 28, 2023 - 13:00
Aug 28, 2023 - 13:56
Jednoduchý návyk je skvelá prevencia proti demencii pre dospelých
Učenie sa ako prevencia proti demecii

Štúdia zahŕňala 282 421 účastníkov vo veku od 40 do 69 rokov. Zistenia ukázali, že jednotlivci, ktorí sa zúčastnili kurzov pre dospelých, mali o 19 % nižšiu pravdepodobnosť vývoja demencie do piatich rokov v porovnaní s tými, ktorí sa nezapojili. Štúdia sa zameriavala na schopnosť uchovať si nové informácie, ktoré sa vyvíjajú s plynutím času. Táto schopnosť vám napríklad pomáha pamätať si, čo ste mali na raňajky, alebo vaše víkendové plány.

Dr. Zaldy Tan, vedúci odborník štúdie, vysvetľuje, že s postupujúcim vekom chuť učiť sa nové veci klesá. Ale kurzy pre dospelých môžu zmeniť situáciu, nielen kvôli samotnej téme, ale aj kvôli celému kognitívnemu procesu, ktorý je s tým spojený. Plánovanie, stretávanie nových ľudí a mentálne cvičenie spojené s tým všetkým stimulujú vaše mozgové bunky.

Hoci štúdia nešpecifikovala, ktoré kurzy sú najlepšie, celková správa je jasná: udržujte svoj mozog aktívny a angažovaný. Je to ako cvičenie pre váš mozog, ktoré buduje spojenia medzi mozgovými bunkami a zvyšuje plasticitu mozgu - schopnosť prispôsobiť sa zmenám. Je síce potrebný ďalší výskum, avšak táto štúdia zdôrazňuje hodnotu neustáleho učenia sa a naznačuje, že to môže byť kľúčom k svetlejšej budúcnosti bez demencie.

Pošli tento článok rodičom či starým rodičom a možno si nájdete aj nejakú spoločnú aktivitu, v ktorej sa spoločne zdokonalíte. Okrem nižšieho rizika demencie to môže mať aj ďalšie benefity.

Mohlo by sa zdať že v 40 rokoch sa už nemáš veľmi čo učiť. Existuje však množstvo vecí a tu je zopár príkladov: 

  1. Jazyky: Učenie sa nového jazyka môže byť skvelým spôsobom, ako stimulovať mozog. Môžete sa naučiť hovoriť a rozumieť novému jazyku, čo môže byť užitočné nielen pre cestovanie, ale aj pre kognitívne zlepšenie. Táto činnosť sa dá spojiť s výchovou vnúčat či detí. Budete sa učiť spoločne a dieťa tak bude mať lepší základ pre budúcnosť.

  2. Remeslá: Učenie sa remeselných zručností, ako je maľovanie, šitie, keramika alebo drevoobrábanie, môže byť kreatívnym výrazom a zároveň spôsobom, ako relaxovať. Ak ste šikovný môžete si týmto koníčkom dokonca privyrobiť nemalé peniaze. 

  3. Hudba: Ak sa vás hudba zaujíma, môžete sa naučiť hrať na hudobný nástroj, spev, alebo dokonca skúsiť skladanie hudby.

  4. Kulinárske umenie: Varenie a pečenie nových jedál môže byť nielen zábavné, ale aj nápomocné pre zlepšenie stravy a životného štýlu. Rodina či priatelia budú určite tiež nadšený s vašej záľuby.

  5. Digitálne technológie: Súčasné technologické prostredie prináša množstvo možností na zlepšenie digitálnych zručností, ako sú práca s počítačom, programovanie, digitálna grafika a podobne. Len dajte pozor aby vaši starší príbuzný nezablúdili na facebooku na nejaké konšpiračné stránky (to by ich mozgu určite neprospelo). 

  6. Záhradkárčenie: Učenie sa pestovania rastlín, záhradkárčenia a starostlivosti o záhradu môže byť nielen užitočné pre vašu potravinovú sebestačnosť, ale aj pre pohodu a relaxáciu. A nebavme sa o tom že paradajky či paprika zo záhradky chutia stokrát lepšie ako tie zo supermarketu.

  7. Tanec a pohyb: Učenie sa tancov a rôznych pohybových aktivít môže byť zábavným spôsobom udržiavania fyzickej kondície a zároveň aj zlepšenia koordinácie.

  8. Kurzy a workshopy: Mnoho organizácií ponúka kurzy a workshopy z rôznych oblastí, ako sú vedecké témy, umelecké vyjadrenie, kariérny rozvoj a ďalšie.

  9. Zdravie a wellness: Učenie sa o zdravom stravovaní, cvičení, meditácii a duševnom zdraví môže prispieť k lepšiemu celkovému pohodliu.

Každý deň Vám prinášame kvalitne spracované dobré správy zo sveta aj zo Slovenska. Sledujte náš Instagram (@goodnews_sk) aby Vám nič neuniklo. 

Zdroj: Goodable

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Pre zdravie - buďte zdraví. Najlepšie zdravé tipy, články o zdravom životnom štýle, pozitívne novinky z oblasti zdravia.