Žuvací tabak: Nežiaduce účinky a následky na zdravie

V poslednej dobe veľmi populárna forma ako dostať nikotín do svojho tela. Ako každá závislosť aj žuvací tabak so sebou nesie riziká a práve tie rozoberáme v tomto článku. Následky užívania žuvacieho tabaku sa môžu prejaviť skôr ako by niekto mohol čakať.

Aug 16, 2023 - 23:09
Aug 16, 2023 - 23:09
Žuvací tabak: Nežiaduce účinky a následky na zdravie
Biele nikotínové vrecúška

Žuvací tabak, známy aj ako snus alebo žuvák, je výrobok, ktorý obsahuje nikotín a rôzne chemikálie, určený na "zasunutie" pod peru. Aj napriek tomu, že môže byť považovaný za menej škodlivý v porovnaní s tradičným fajčením, stále prináša nežiaduce účinky a následky pre zdravie. Tento článok sa zameriava na niektoré z týchto aspektov.

1. Nežiaduce účinky na zažívací systém: Jedným z najčastejších nežiaducich účinkov žuvacieho tabaku je zvracanie. Obsahujúci tabak a chemikálie môžu dráždiť žalúdok a spôsobiť nevoľnosť, čo vedie k zvracaniu. Ľudia, ktorí konzumujú žuvací tabak, sa tak môžu často stretávať so žalúdočnými problémami a nepohodlím.

2. Vplyv na ďasná: Žuvací tabak môže mať negatívny vplyv na ústnu hygienu a ďasná. Jeho konzumácia môže spôsobiť podráždenie a opuch ďasien, čo môže viesť k zápalom ďasien a dokonca k parodontitíde – vážnej infekcii ďasien, ktorá môže mať za následok straty zubov.

3. Závislosť: Podobne ako pri iných tabakových výrobkoch, aj žuvací tabak obsahuje nikotín – návykovú látku. Táto látka môže viesť k fyzickej a psychologickej závislosti. Konzumácia žuvacieho tabaku môže byť pre mnohých ťažké sa odnaučiť, čo má negatívny vplyv na ich celkovú kvalitu života.

4. Fyzické účinky: Okrem spomínaných nežiaducich účinkov môže konzumácia žuvacieho tabaku spôsobiť aj ďalšie fyzické prejavy, ako je točenie hlavy a závraty. Tieto príznaky môžu byť spôsobené vplyvom nikotínu na cirkuláciu krvi a mozgovú aktivitu.

5. Riziko pre zdravie: Následky dlhodobého používania žuvacieho tabaku sa môžu prejaviť vo forme rôznych zdravotných problémov. Medzi možné následky patrí zvýšené riziko srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku, zubného ochorenia a dokonca aj zvýšené riziko vzniku určitých typov rakoviny, ako je rakovina ústnej dutiny a sliznice brušnej.

V závere je dôležité si uvedomiť, že hoci môže byť lákavé presunúť sa na menej škodlivé formy nikotínu, ako je žuvací tabak, stále prinášajú riziko a nežiaduce účinky pre zdravie. Ak máte záujem prestať s konzumáciou tabaku, držíme vám palce a prajeme pevnú vôľu. Ak si neviete dať rady môžete vyhľadať odbornú pomoc. 

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Pre zdravie - buďte zdraví. Najlepšie zdravé tipy, články o zdravom životnom štýle, pozitívne novinky z oblasti zdravia.