Objavte čaro Vysokých Tatier: Ideálna Dovolenka pre milovníkov prírody a oddychu

V tomto diely série Dovolenka na Slovensku Vám predstavíme slovenský poklad Vysoké Tatry. Miesto, na ktoré ročne prichádzajú státisíce ľudí z celého sveta. Aké sú výhody a nevýhody dovolenky v Tatrách?

Aug 21, 2023 - 10:37
Aug 21, 2023 - 10:41
Objavte čaro Vysokých Tatier: Ideálna Dovolenka pre milovníkov prírody a oddychu
Vysoké Tatry v lete

Dovolenka vo Vysokých Tatrách je nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých, ktorí túžia po spojení nádherných prírodných scenérií, aktívneho oddychu a relaxácie vo wellnese. Tento národný park, nachádzajúci sa na severe Slovenska, sa môže pochváliť neopakovateľnou krásou, fascinujúcimi zaujímavosťami a bohatou históriou.

Zaujímavosti: Vysoké Tatry sú známe svojimi ohromujúcimi vrcholmi, zelenými dolinami a krásnymi horskými jazerami.

  •  Nájdete tu viac ako 200 plies. 
  • Národný park Vysoké Tatry je najstarším na Slovensku (1948)
  • Výchrica Alžbeta v roku 2004 zdevastovala viac ako 12 tísic hektárov lesa 
  • Na Lomnickom štíte nájdete najvyššie položenú botanickú záhradu v Európe
  • V obci Gánovce pri Poprade sa našiel najstarší neandrtálsky pozostatok na našom území - odliatok lebky
  • V Tatrách sa nachádzajú štyri obce s názvom Smokovec - Horný, Dolný, Nový a Starý
  • Tatry v roku 2008 dokonca navštívila Kráľovná Alžbeta II. 
  • Prvý vlek tu bol postavený v roku 1956

Informácie: Vysoké Tatry sú rozdelené na Západné a Východné Tatry, ktoré sú oddelené Bielovodskou dolinou. Oblasť má približne 2800 km² a je domovom pre viac ako 3000 rastlinných druhov a viac ako 500 živočíšnych druhov. Obyvateľstvo sa koncentruje najmä v horských obciach a mestách, ako sú Starý Smokovec, Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso. Počet obyvateľov obce Vysoké Tatry je približne 4000. 

Cena dovolenky vo Vysoký Tatrách

V poslednej dobe sa veľa hovorí o výraznom cenovom rozdiele dovolenky v Tatrách a pri mori. Je dôležité si uvedomiť že ceny priamo pri Štrbskom Plese skutočne budú premrštené pre bežného človeka. Pokiaľ sa ale mierne uskromníte môžete si užiť týždeň v Tatrách bez toho aby Vás to finančne zabolelo. Luxusné hotely a wellness rezorty v horskom prostredí sa zväčša pohybujú vo vyššom cenovom rozpätí, zabezpečujúc komplexné služby a výhľady na nádhernú krajinu. Pre cestovateľov s obmedzeným rozpočtom sú k dispozícii cenovo dostupnejšie penzióny, hostely a turistické chaty, kde sa môžete ubytovať za rozumnejšie ceny a zároveň si vychutnať jedinečnú atmosféru Tatier.

Tip hlavne pre mladých ľudí: Naplánujte si turistiku po tatranských štítoch a prespávajte na horských chatách. Ubytovanie Vás vyjde menej ako v priemernom slovenskom hoteli (približne 25 eur na noc). Stihnete vystúpiť na najkrajšie slovenské vrcholy behom pár dní - to niekto nezvládne za celý život. A pokiaľ ste mladý tak Vám naozaj nebude vadiť trochu menší komfort. Zážitok na celý život. Prespať môžete napríklad na Téryho chate alebo na chate pod Rysmi. 

Ubytovanie: V oblasti Vysokých Tatier nájdete širokú škálu ubytovacích možností, ktoré uspokoja rôzne preferencie a rozpočty. Od útulných horských chatiek a penziónov až po luxusné hotely s výhľadom na vrcholy. Mnohé z týchto ubytovacích zariadení ponúkajú okrem pohodlných izieb aj wellness služby, reštaurácie s miestnymi špecialitami a doplnkové aktivity ako sú vodné športy, jazda na koňoch a golfové ihriská. Ak sa rozhodnete spať na niektorej horskej chate ubytovanie Vás vyjde okolo 20 eur za noc sem si však budete musieť vyšlapať. Cena ubytovania v obývaných častiach Tatier začína približne na 30 € za noc ale nájdete tu aj apartmány kde jedna noc stojí viac ako 2000 €. Priemerná cena ubytovania sa pohybuje okolo 70 - 150 € za noc (záleží samozrejme aj od obdobia).

Najkrajšie túry vo Vysokých Tatrách:

Vysoké Tatry sú rajom pre turistiku a túry. Ich nádherné panoramatické výhľady, malebné doliny a pestrá fauna a flóra robia z tejto oblasti ideálny cieľ pre všetkých milovníkov prírody a dobrodružstva. Tu sú niektoré z najkrajších túr, ktoré si môžete vychutnať vo Vysokých Tatrách:

1. Túra na Rysy: Rysy sú najvyšším vrcholom Poľska a predstavujú jednu z najznámejších túr vo Vysokých Tatrách. Táto náročná túra vás odmení úchvatnými výhľadmi na okolité hory a jazerá. Môžete si vybrať medzi dvoma trasami – zo slovenskej strany od Štrbského Plesa alebo z poľskej strany od Morského Oka. Rysy sú populárne okrem iného aj vďaka rôznym vtipným predmetom v okolí chaty pod Rysmi. Nájdete tam napríklad bicykel, autobusovú zastávku či stopy Lenina. Na chate pod Rysmi je aj legendárna kadibúdka. 

2. Túra na Kriváň: Kriváň je symbolom Slovenska a veľmi populárnou túrou. Výstup na tento vrchol je síce náročný, ale výhľady z vrcholu sú viac než odmenou za váš úsilie. Medzi turistami sa hovorí že na Kriváň by mal každý Slovák vyjsť aspoň raz (pri výstupe použite mapu aby ste neskončili ako predstavitelia známej politickej strany na úplne inom kopci).

3. Túra k Zelenému Plesu: Táto stredne náročná túra vás zavedie k Zelenému Plesu, ktorý patrí medzi najkrajšie jazerá vo Vysokých Tatrách. Túra ponúka pohodlný a scenický výstup, ktorý bude určite stáť za to.

4. Túra na Slavkovský štít: Táto náročná túra je vhodná pre mierne zdatnejších turistov. Počas výstupu si užijete krásne výhľady na ľadovce, vrcholy a zelené údolia.

5. Túra na Rainerovú chatu: Táto túra je ideálna pre rodiny a začiatočníkov. Výstup na Rainerovú chatu vám umožní objaviť nádhernú prírodu a krásne výhľady bez prílišnej námahy.

7. Túra k Zbojníckej chate: Táto príjemná túra je ideálna na relaxačný deň. Zbojnícka chata je jednou z najznámejších horských chatiek v Tatrách a ponúka nádherné prostredie na oddych a občerstvenie.

Iné aktivity: 

  • V lete môžete prejsť na horské bicykle. Rôznorodý terén ponúka výzvy pre všetky úrovne jazdcov.
  •  V zime sa v Tatrách otvárajú lyžiarske strediská s množstvom zjazdoviek pre všetky skúsenostné úrovne. Lyžovanie a snowboarding sú tu veľmi populárne.
  • Pre tých, ktorí hľadajú náročnejšiu fyzickú aktivitu je skialpinizmus skvelou voľbou. Môžete zdolať vrcholy a potom si užiť zjazd vo voľnom teréne.
  • Mnoho ubytovacích zariadení ponúka wellness služby, ako sú sauny, vírivky a masáže. Je to skvelý spôsob, ako si oddýchnuť po dni plnom aktivít.
  • Tatry ponúkajú nespočetné príležitosti na fotografovanie krásnej prírody a divokej fauny. Pozorovanie vtákov a iných zvierat môže byť skvelým spôsobom prežitia času v prírode.
  • Na Štrbskom Plese si môžete užiť člnkovanie v krásnom prostredí.

Dovolenka vo Vysokých Tatrách je skutočným dobrodružstvom pre všetkých, ktorí túžia po spojení prírodnej krásy a oddychu. Bez ohľadu na to, či ste milovníkom turistiky, fotografovania, alebo jednoducho relaxu v náručí prírody, Vysoké Tatry ponúkajú zážitky, ktoré nebudete chcieť opustiť. S pestrou ponukou ubytovania a množstvom zaujímavostí je táto destinácia výnimočným miestom na strávenie dovolenky. Nechajte sa okúzliť krásou Vysokých Tatier a zažite dobrodružstvo, ktoré si budete pamätať celý život.

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Kam na dovolenku Či už chcete vyraziť na dovolenku autom, letecky alebo vlakom prinášam vám tie najlepšie tipy a zaujímavosti o dovolenke na Slovensku či v zahraničí.