Virgin Galactic úspešne dopravil prvých komerčných turistov do vesmíru

Počas 90 minútového letu dosiahla raketa maximálnu rýchlosť 4000km/h. Platiaci pasažier si svoju vstupenku zakúpil pred viac ako desiatimi rokmi a zaplatil za ňu 250 000 dolárov.

Aug 11, 2023 - 02:31
Aug 11, 2023 - 02:31
Virgin Galactic úspešne dopravil prvých komerčných turistov do vesmíru

Virgin Galactic dopravil bývalú olympioničku, študentku Univerzity v Aberdeene a jej matku na okraj vesmíru počas svojho prvého letu pre turistov. Ana Mayers, 18 rokov, a jej matka Keisha Schahaff, 46 rokov, vyhrali lístky v súťaži. Stali sa prvou dvojicou matka-dcéra, ktorá spolu letela do vesmíru.

Ďalším pasažierom bol Jon Goodwin. Stal sa druhou osobou s Parkinsonovou chorobou, ktorá letela do vesmíru, a označil to za "absolútne surreálne". Pán Goodwin si kúpil lístok za 250 000 dolárov ešte v roku 2005.

Nosná raketa VMS Eve vzlietla zo Spaceport America v štáte Nové Mexiko v štvrtok 10. augusta o 08:30 miestneho času. Po päťdesiatich minútach letu sa raketová loď Unity oddelila od Evey podľa plánu. Krátko na to dostali pasažieri povolenie odopnúť sa a zažiť beztiažový stav vo výške približne 85 km.

Vo vesmíre si vychutnali beztiažový stav a výhľad na Zem. Následne sa úspešne vrátili na Spaceport America necelú hodinu po štarte. Počas 90-sekundového vzostupu dosiahli rýchlosť takmer 4 000 km/h.

Pasažierky si z celého výletu najviac pochvaľovali výhlad na zem - "Pohľad na Zem bol tá najúžasnejšia časť cesty". Pán Goodwin opísal svoju skúsenosť ako najzaujímavejší deň svojho života. Napriek diagnóze Parkinsonovej choroby pred niekoľkými rokmi dostal povolenie na let. "Dúfam, že v ľuďoch po celom svete, ako aj v ľuďoch s Parkinsonovou chorobou, zanechávam dojem, že ak máte nejakú chorobu, nebráni vám to robiť veci, ktoré sú mimo normálu," povedal.

Zakladateľ spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson povedal: "Gratulujem komerčným astronautom 011, 012 a 013 - vitajte v klube!"

Pán Goodwin bol prvý na zozname približne 800 jednotlivcov, ktorí si kúpili lístky na jazdu na rakete Unity. Väčšina z týchto zákazníkov stále čaká na svoj vesmírny let. Richard Branson oznámil zámer postaviť vesmírnu loď, ktorou by dopravoval turistov do vesmíru prvý krát v roku 2004. Vtedy tvrdil že sa mu to podarí do roku 2007. Cestu za vesmírnou turistikou však komplikovali rôzne prekážky. Napríklad havária vývojového letu v roku 2014. 

Vesmírnu turistiku môžeme teda považovať za zahájenú aj keď je toto odvetvie stále ešte v plienkach. Minimálne však vieme že je to realizovateľný koncept. Je však dôležité povedať že vesmírna turistika je kritizovaná pre svoju cenu a environmentálny vplyv. 

Zdroj:

https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-66468628

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.