Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Pre a proti + zoznam konrétnych slovenských destinácií

Prinášame Vám sériu, v ktorej Vám predstavíme výhody a nevýhody dovolenky na Slovensku. V tomto článku tiež nájdete zoznam konkrétnych miest, kde si na Slovensku môžete oddýchnuť.

Aug 6, 2023 - 01:11
Aug 6, 2023 - 01:18
Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Pre a proti + zoznam konrétnych slovenských destinácií
Panoráma Bratislavy.

Rozhodnutie, či stráviť dovolenku v zahraničí alebo na Slovensku, je často predmetom zváženia. Slovensko, krajina bohatá na prírodné krásy, kultúrnu rozmanitosť a históriu, má veľa ponúk pre tých, ktorí hľadajú nezabudnuteľný zážitok v rámci svojej vlastnej krajiny. V súčasnosti sme sa dostali do situácie, v ktorej už musíme zvažovať aj finančné rozmery dovolenky na Slovensku. Na niektorých miestach na Slovensku Vás môže dovolenka vyjsť drahšie ako pri mori. 

Kam na dovolenku na Slovensku? Možností je mnoho. Pre milovníkov hôr a prírody je tu rozsiahla ponuka. Zemplínska šírava láka na oddych pri vode, Nízke Tatry ponúkajú nádherné túry a horské chaty, Vysoké Tatry sú domovom národného parku a krásnych dolín. Slovenský raj zase láka na svoje unikátne kaňony a vodopády, a národný park Pieniny ponúka nezabudnuteľné plavby na tradičných plťkách po rieke Dunajec.

Pre milovníkov kultúry a histórie je tu množstvo zachovalých hradov a zámkov, ako napríklad Spišský hrad či Bojnický zámok. Mestá ako Bratislava, Košice a Banská Štiavnica ponúkajú pestrý mix histórie, architektúry a moderného života.

Víno a gastronómia sú ďalšou silnou stránkou Slovenska. Vinohrady na Malokarpatskej, Nitrianskej a Tokajskej vinohradníckej oblasti lákajú na degustácie kvalitných slovenských vín. Tradičné jedlá ako bryndzové halušky, kapustnica, oravské korbáčiky či parenica sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.

Prečo stráviť dovolenku práve na Slovensku? Okrem nádhernej prírody, kultúry a gastronómie je tu aj faktor pohodlia. Cestovanie na dovolenku v rámci krajiny môže byť časovo a finančne výhodnejšie. Nielenže sa nemusíte zaoberať dlhými letmi a časovo náročným cestovaním, ale môžete aj podporiť domácu ekonomiku a cestovný ruch. A hlavne môžete spoznať vlastnú krajinu. Ďalšou výhodou je že keď sa Vám na dovolenke bude páčiť môžete sa na toto miesto vrátiť aj viac krát do roka napríklad na predĺžený víkend. V neposlednom rade poznáte svoj rodný jazyk a miestne mravy. 

Slovensko ponúka bohatý výber ubytovacích zariadení - od luxusných hotelov po útulné penzióny a chalupy na samote či útulne. Dovolenka na Slovensku môže byť prispôsobená rôznym preferenciám - od aktívneho oddychu cez wellness a relax až po kultúrne zážitky.

Oplatí sa stráviť dovolenku na Slovensku? Ak sa ešte stále rozhodujete pripravili sme si pre Vás sériu, v ktorej Vám predstavíme konkrétne dovolenkové destinácie na Slovensku. Kam na dovolenku na Slovensku.

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Kam na dovolenku Či už chcete vyraziť na dovolenku autom, letecky alebo vlakom prinášam vám tie najlepšie tipy a zaujímavosti o dovolenke na Slovensku či v zahraničí.