Vývoj pravidiel v MMA: Cesta od neobmedzeného chaosu k športovej elegancii

Od súbojov na smrť prešli bojové športy dlhú cestu. Dnes už sú zapasy v klietke regulované pravidlami a zápasníci by mali vedieť čo môžu a čo si nemôžu dovoliť.

Jul 20, 2023 - 02:03
Vývoj pravidiel v MMA: Cesta od neobmedzeného chaosu k športovej elegancii
Zápasníci v klietke za pletivom

Od svojich skromných začiatkov, keď sa stretávali bojovníci z rôznych bojových umení, až po súčasnú slávu a popularitu, MMA (zmiešané športové umenie) prešlo úchvatným vývojom pravidiel. Cesta od neobmedzeného chaosu k športovej elegancii bola dlhá a úžasná, čo viedlo k vytvoreniu jedného z momentálne najrýchlejšie rastúcich športov na svete. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové míľniky vývoja pravidiel v MMA. 

  • Staroveké korene a neregulované súboje: 

Začiatky zápasenia sú prepojené s ľudskou históriou. V rôznych starovekých civilizáciách existovali bojové formy, ktoré často slúžili ako súboje pre zábavu a prejavovanie mužskej sily. Neregulované a nekontrolované súboje však často viedli k závažným zraneniam a dokonca smrteľným výsledkom. Najviac ikonické sú v tomto smere súboje gladiátorov, o ktorých sa viac dočítate tu.  

  • Vznik moderného MMA: 

V 90. rokoch 20. storočia sa začali organizovať súboje medzi rôznymi bojovými umeniami, kde bojovníci testovali svoje schopnosti proti iným disciplínam. Tieto súboje však často nemali žiadne pravidlá, a tak sa stali kontroverznými a nebezpečnými. Určite ste videli nejaký film, v ktorom sa organizovali zápasy v klietke na utajených miestach a diváci si mohli podať na víťaza zápasu. Takéto súboje sa skutočne diali.  

  • Prvé pravidlá a základné ustanovenia: 

Aby sa zabezpečila bezpečnosť pre športovcov a zároveň udržal zápas vzrušujúcim, začali sa stanovovať pravidlá pre MMA. V roku 1993 organizácia UFC (Ultimate Fighting Championship) uviedla pravidlá, ktoré zakazovali viaceré údery, trhanie za vlasy a údery do zadnej strany hlavy. Zápasníci však stále nemali povolené používať rukavice a techniky, ktoré sa dnes považujú za zakázané boli bežne používané.  

  • Rozvoj pravidiel a významné zmeny: 

S postupom času a nárastom popularity sa pravidlá MMA neustále vyvíjali. Boli zavedené rukavice, aby sa minimalizovalo riziko zranenia rúk, a objavili sa nové kategórie váhových tried. Upravovali sa pravidlá týkajúce sa techník na zemi a stojaceho boja, aby sa zabezpečili spravodlivé a pritom stále zaujímavé súboje. 

  • Komisie pre atletickú kontrolu a dohľad: 

Rastúca popularita MMA vyvolala potrebu lepšieho dohľadu a regulácie. Vznikli športové komisie, ktoré mali za úlohu dohliadať na správne uplatňovanie pravidiel, vykonávať dopingové kontroly a zabezpečovali bezpečnosť zápasníkov. 

  • Dôraz na bezpečnosť: 

V súčasnosti sa pravidlá MMA veľmi zameriavajú na bezpečnosť bojovníkov. Organizácie ako UFC investujú do nových technológií, tréningových metód a lekárskej starostlivosti, aby minimalizovali zranenia a zabezpečili dlhodobú udržateľnosť športu. Z mnohých zápasníkov sa dnes stávajú vzory nie len po fyzickej ale aj osobnostnej stránke. To môžeme vidieť na príklade s posledných dní, keď prakticky celá československá MMA scéna odsúdila správanie Tadeáša Růžičku. 

 

  • Globalizácia a športový rešpekt: 

MMA sa stalo svetovým fenoménom a získalo si rešpekt a uznávanie od fanúšikov iných tradičných športov. Bojovníci z rôznych národov a kultúr teraz súťažia na najvyšších úrovniach, čo dokazuje univerzálny apel a prilákanie talentovaných športovcov. 

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

MMA news MMA novinky a zaujímavosti napríklad z Oktagonu alebo UFC.