Aká je pravdepodobnosť že spadne lietadlo? Nemusíte sa báť.

Aká je šanca že spadne lietadlo? Alebo sa máme skôr báť útoku žraloka?

Jul 20, 2023 - 01:24
Jul 20, 2023 - 01:25
Aká je pravdepodobnosť že spadne lietadlo? Nemusíte sa báť.
Iracionálny strach z lietania, útoku žraloka či únosu mimozemšťanmi

Aká je šanca že spadne lietadlo? Alebo sa máme skôr báť útoku žraloka? Obidve z týchto udalostí sú niečím z čoho by sme si rozhodne ťažkú hlavu nemali robiť. Ak sa však napriek tomu bojíte niektorých nepravdepodobných úmrtí, prinášame Vám článok kde zhrnieme najčastejšie obavy ľudí v súvislosti so smrťou.  

Pravdepodobnosti smrti môžu byť ovplyvnené rôznymi faktormi, ako je vek, životný štýl, geografická poloha a mnoho ďalších. Nízka pravdepodobnosť smrti znamená, že riziko týchto udalostí je malé, ale stále je dôležité si uvedomiť, že absolútna istota neexistuje a niektoré z týchto udalostí sa môžu stať. 

1. Strach z letu a leteckých nehôd 

Mnoho ľudí sa bojí lietania a má obavy z možných leteckých nehôd. Avšak štatistiky ukazujú, že letecká doprava patrí medzi najbezpečnejšie formy cestovania. Riziko úmrtia pri leteckých nehodách je mimoriadne nízke, a to vďaka prísnej regulácii, bezpečnostným opatreniam a vysoko vyškolenému personálu. 

Letecké nehody sú zriedkavé a v súčasnej dobe sú lietadlá vybavené najmodernejšou technológiou, aby minimalizovali riziko nebezpečenstva. Pravdepodobnosť, že sa staneš obeťou leteckej nehody, je približne 1 na 16 miliónov letov (Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo, ICAO). 

Pristávajúce lietadlo

2. Strach z teroristických útokov 

Teroristické útoky môžu mať hlboký psychologický vplyv na spoločnosť a vyvolávať strach a úzkosť. Avšak vo väčšine regiónov je pravdepodobnosť, že sa staneš obeťou teroristického útoku, pomerne nízka. Bezpečnostné opatrenia a úsilie zamerané na boj proti terorizmu zvyšujú bezpečnosť verejnosti. 

V Spojených štátoch pravdepodobnosť úmrtia na následok teroristického útoku v rokoch 2007 až 2016 bola približne 1:45 808, zatiaľ čo pravdepodobnosť úmrtia na následok dopravnej nehody bola približne 1:114 (Úrady pre kontrolu chorôb a prevenciu, CDC). 

3. Strach z žralokov 

Žraloky sú všeobecne vnímané ako nebezpečné tvory, ktoré by mohli ohroziť životy plavcov. Avšak pravdepodobnosť, že by človek bol napadnutý žralokom, je veľmi malá. Väčšina druhov žralokov je plachá a nebezpečenstvo, že by zaútočili na človeka, je minimálne. 

Pravdepodobnosť, že sa staneš obeťou útoku žraloka, je približne 1 na 11,5 miliónov (Medzinárodná databáza útokov žralokov). 

4. Strach z paranormálnych javov a nadprirodzených bytostí 

Mnohí ľudia majú strach z paranormálnych javov, duchov a nadprirodzených bytostí. Aj keď existuje veľa príbehov a legend o týchto javoch, zatiaľ neexistuje žiadny vedecký dôkaz o ich existencii. 

Pravdepodobnosť, že sa staneš obeťou paranormálnych javov alebo nadprirodzených bytostí, je nulová, pretože nemajú vedecky potvrdenú existenciu. 

5. Strach z vesmírnych útokov alebo invázií 

Mnohí ľudia sa obávajú možnosti, že by Zem mohla byť napadnutá mimozemskými civilizáciami alebo vesmírnymi bytosťami. Aj keď je zatiaľ nepravdepodobné, že by sme sa stretli s inteligentnými mimozemšťanmi, tento strach je pre niektorých ľudí reálny. 

Súčasné technologické obmedzenia vzdialenosti medzi planétami sú obrovské a zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o existencii mimozemských civilizácií. Pravdepodobnosť, že sa staneš obeťou vesmírneho útoku alebo invázie, je nulová, pretože takéto udalosti sú čisto fiktívne. 

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.