10 zaujímavých faktov o umelej inteligencii (AI)

Čo všetko dokáže umelá inteligencia a kam môže posunúť ľudstvo ďalší pokrok v oblasti AI

Jul 18, 2023 - 00:55
10 zaujímavých faktov o umelej inteligencii (AI)
Ilustračný obrázok AI

1.     AI existuje už desaťročia. Hoci si mnohí myslia, že AI je novou technológiou, koncept existuje už od 50. rokov. Vtedy sa používali prvé systémy umelej inteligencie na hranie šachu a riešenie matematických problémov.

2.     AI je už okolo nás. V mnohých oblastiach nášho každodenného života sa už využíva AI, či už ide o hlasových asistentov ako Siri a Alexa, alebo o odporúčacie systémy na streamovacích službách ako Netflix a YouTube.

3.     AI môže slúžiť na diagnostikovanie chorôb. Umelá inteligencia dokáže analyzovať medicínske obrazy a identifikovať skoré príznaky chorôb, čo môže viesť k skoršej diagnostike a účinnejšej liečbe.

4.     AI môže byť použité na spracovanie prirodzeného jazyka. Táto technológia umožňuje strojom rozumieť a interpretovať ľudský jazyk a je už využívaná v chatbotoch a hlasových asistentoch. Najznámejším je momentálne určite ChatGPT.

5.     AI môže slúžiť na rozpoznávanie tváre. Technológia rozpoznávania tváre sa používa na rôzne účely, od odomknutia smartfónov po identifikáciu zločincov.

6.     AI môže pomôcť znížiť spotrebu energie. Využitím AI je možné optimalizovať spotrebu energie v budovách, čo vedie k nižším nákladom na energiu a menšej uhlíkovej stope.

7.     AI dokáže tvoriť umenie. AI algoritmy dokážu analyzovať obrázky a vytvárať nové umelecké diela na základe naučených vzorov a štýlov.

8.     AI sa používa pri vývoji autonómnych áut. Samo chodiace autá sa spoliehajú na AI pri navigácii a rozhodovaní na cestách. Napríklad autám pomáha AI rozoznávať dopravné značky.

9.     AI dokáže predpovedať prírodné katastrofy. AI algoritmy môžu analyzovať meteorologické vzory a ďalšie dáta, aby predpovedali prírodné katastrofy, ako sú hurikány, zemetrasenia či výbuchy sopiek.

10.  AI sa používa pri prieskume vesmíru. Pri analýze dát z vesmírnych misií a rozhodovaní o ďalšom postupe sa využíva AI, čo môže viesť k novým objavom a zlomovým zisteniam.

Toto sú len niektoré z mnohých zaujímavých faktov o umelej inteligencii. Ako sa tento obor bude ďalej vyvíjať? Určite môžeme očakávať ešte viac vzrušujúcich objavov v budúcnosti, o ktorých vás budeme informovať.

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.