Vedci úspešne vypestovali ľudský orgán vo vnútri zvieraťa.

V experimente, ktorý vyvoláva bioetické otázky, výskumníci v Číne vytvorili kópiu ľudskej obličky v embryu prasaťa. Táto dobrá správa otvára cestu k výrobe ľudských orgánov. 

Sep 9, 2023 - 19:19
Vedci úspešne vypestovali ľudský orgán vo vnútri zvieraťa.

Je to historická udalosť. Tím výskumníkov v Číne úspešne vypestoval kópiu ľudského orgánu v inom zvierati po prvý raz. Experiment, ktorý bol vykonaný s ľudskými obličkami v embryách prasaťa, predstavuje krok smerom k ešte stále vzdialenému snu o používaní iných cicavcov ako nevyčerpateľného zdroja orgánov pre transplantácie. Tieto hybridné organizmy, nazývané chiméry, podľa mýtologického monštra s hlavou leva, bruchom kozy a chvostom draka, stále predstavujú závažné etické dilemy.

Výskumníci z Guangzhou Institute of Biomedicine and Health reprogramovali dospelé ľudské bunky, aby obnovili svoju schopnosť tvoriť akýkoľvek orgán alebo tkanivo. Tím vložil tieto ľudské bunky do embryí prasaťa, ktoré boli predtým geneticky modifikované tak, aby sa neprodukovali prasacie obličky. Ľudské bunky vyplnili túto prázdnu dieru a vytvorili rudimentárnu obličku. Tieto embryá prasaťa-človeka boli nosené 28 dní, čo predstavuje približne štvrtinu normálneho obdobia tehotenstva prasaťa. Polovica buniek v ich obličkách je ľudská.

Vedený čínskym vedcom Liangxue Lai, tento projekt pokračuje v ceste, ktorú začal tím španielskeho výskumníka Juana Carlosa Izpisuy v roku 2017. Izpisua oznámil vytvorenie embryí prasaťa-človeka, kde bola iba jedna ľudská bunka na každých 100 000 prasacích buniek. Tieto experimenty sa uskutočnili na Univerzite v Murcii (Španielsko) a na dvoch farmách v Murcii. Po intenzívnej diskusii odborného výboru pri Inštitúte zdravotníctva Carlosa III nakoniec tento výbor schválil experimenty napriek „biologickým rizikám spojeným s vytváraním prasaťa-človeka“, ale s podmienkou, že žiadne zviera s ľudskými bunkami nemôže rodiť.

Izpisua ocenil novú prácu, na ktorej sa nepodieľal: „Posúva to vec ďalej a ukazuje, že bunky môžu byť organizované v priestore a umožniť vznik organizovaným tkanivovým štruktúram,“ hovorí výskumník, ktorý je riaditeľom San Diego Science Institute pri spoločnosti Altos Laboratories, novom americkom nadnárodnom podniku, ktorý sa snaží predlžovať zdravý ľudský život. „Zatiaľ sa nepodarilo vyvinúť dozreté ľudské orgány v prasatách, ale táto štúdia nás k tomu približuje,“ poznamenáva Izpisua. „Je to veľký krok vpred.“ Celosvetovo sa každý rok transplantuje približne 150 000 orgánov, ale iba v Spojených štátoch je zoznam čakateľov 100 000 ľudí a 17 z nich umrie každý deň, podľa oficiálnych údajov.

Tím Liangxue Laiho a španielskeho výskumníka Miguela Angela Estebana teraz pracuje na cieľe získavať dozreté obličky, pričom sa pokúša prekonať technické a etické prekážky. Jedna z červených čiar spočíva v tom, aby sa zabránilo úniku ľudských buniek z obličiek do mozgu prasaťa alebo do jeho pohlavných žliaz. „Otázkou je, či je etické nechať prasiatka narodiť s dozretými ľudskými obličkami. Bude to závisieť od množstva príspevku ľudských buniek v iných tkanivách prasaťa,“ hovorí Esteban. Jeho štúdia, publikovaná vo štvrtok v časopise Cell Stem Cell, ukazuje, že „veľmi málo“ ľudských buniek sa rozptýlilo po mozgu a miechy embryí prasaťa. „Aby sme eliminovali akýkoľvek druh etického problému, modifikujeme ďalšie ľudské bunky tak, aby sa nedostali do centrálneho nervového systému prasaťa akýmkoľvek spôsobom,“ hovorí španielsky lekár.

V roku 2020 tím z University of Minnesota úspešne vygeneroval ľudský endotel - vnútornú vrstvu krvných ciev - v embryách prasaťa. O rok neskôr tá istá skupina pod vedením Mary Garry a Daniela Garryho vytvorila embryá prasaťa vo veku 27 dní s ľudskými svalmi. Nefrolog Rafael Matesanz, zakladateľ a bývalý riaditeľ National Transplant Organization v Španielsku, zdôrazňuje, že ide o prvýkrát, keď bol vytvorený ľudský orgán vnútri iného zvieraťa. „Konceptuálne je to veľmi dôležitý a významný krok, ale nie je to predzvesťou tvorby obličiek. Pred ľudstvom je ešte dlhá cesta k tvorbe umelých a plne funkčných orgánov týmto spôsobom každopádne táto udalosť je obrovský krok vpred. 

Zdroj: https://english.elpais.com/science-tech/2023-09-07/the-first-human-organ-created-inside-an-animal-opens-the-door-to-manufacturing-spare-parts-for-people.html

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.