Solárna energia zachraňuje európsky energetický systém počas extrémnych horúčav

Vysoký dopyt po elektrine má na svedomí rozsiahle využívanie klimatizácií. Dobrá správa je že solárna energia môže dokonale dopĺňať zásoby elektriny v časoch vysokého odberu.

Aug 8, 2023 - 19:58
Solárna energia zachraňuje európsky energetický systém počas extrémnych horúčav
Solárne panely generujú väčšie množstvo elektriny počas horúčav.

BRUSEL/LONDÝN, 7. augusta (Reuters) - Významný nárast generácie solárnej energie v južnej Európe zohral hlavnú úlohu pri zabránení nedostatku energie počas horúčav v posledných týždňoch, keď teploty zaznamenali rekordy a nevídaný dopyt po klimatizácii.

Solárna energia je osobitne vhodná na zvládnutie letnej horúčavy, pretože slnečné žiarenie je najsilnejšie okolo najhorúcejšieho času dňa, keď je dopyt po elektrine na chladenie tiež najvyšší.

"Veľmi významný rast solárnych zdrojov prakticky kompenzuje špičky spôsobené klimatizáciou," povedal Kristian Ruby, generálny sekretár skupiny Eurelectric, pre elektrický priemysel v Španielsku. 

Španielsko a Grécko sú medzi krajinami, ktoré zvýšili inštaláciu solárnych panelov v dôsledku rekordne vysokých cien energie minulý rok a snažili sa zvýšiť energetickú bezpečnosť v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Španielsko pridalo minulý rok rekordných 4,5 gigawattov solárnej fotovoltaickej kapacity, čo viedlo k tomu, že produkcia solárnej energie v júli - typicky najslnečnejšom mesiaci - bola vyššia ako v akomkoľvek inom mesiaci, informovala španielska elektrická sieťová spoločnosť Red Electrica.

Údaje od spoločnosti Ember ukázali, že solárna energia poskytla takmer 24% elektriny pre Španielsko v júli tohto roku, oproti 16% v júli 2022.

Keď stúpajúce teploty a dopyt po chladení viedli k maximálnemu dopytu po elektrine na Sicílii 24. júla, takmer polovicu prebytočného dopytu - ktorý dosiahol 1,3 GW - pokryla solárna energia, ukazujú údaje od Refinitiv. Solárna produkcia Sicílie minulý mesiac bola viac ako dvojnásobná v porovnaní s júlom 2022.

"Bez dodatočnej solárnej energie by bol dopad na stabilitu systému oveľa horší," povedala analytička v oblasti elektriny Nathalie Gerl z Refinitiv.

Solárna energia samotná nemôže udržať energetické siete v čase vysokého odberu. Catania, pod horou Etna na východnej Sicílii, sa stretla s prerušením dodávok elektriny a vody, za čo miestni úradníci čiastočne obvinili horúčavy. V Aténach uviedol prevádzkovateľ elektrickej siete IPTO, že požiare zničili časti elektrickej siete.

Ale vyššia produkcia solárnej energie pomohla uspokojiť dopyt v oboch krajinách. Počas vrcholového dopytu po elektrine v Grécku tento rok, tiež 24. júla, pokryla fotovoltaika solárnej energie 3,5 GW z celkového dopytu 10,35 GW, uviedol prevádzkovateľ siete IPTO.

Dokonca aj v chladnejších a menej slnečných západných krajinách, ako je Belgicko, pokryla solárna energia viac ako 100% dodatočnej energie potrebnej počas poobedných nárastov dopytu po elektrine.

Napriek svojmu rýchlemu rastu je solárna energia stále relatívne malým podielom v energetickom mixe vo väčšine krajín, kde zdroje vrátane vetra, plynu, uhlia a jadrovej energie obvykle pokrývajú väčšinu dopytu počas roka.

Analytici hovoria, že druhým faktorom, ktorý pomohol udržať európske energetické systémy počas tohto leta, je relatívne nízky dopyt po elektrine.

To platí už od energetickej krízy v Európe minulý rok, keď Rusko znížilo dodávky plynu do Európy. Ceny energie v Európe sú stále vysoké v porovnaní s historickými úrovňami - a spotrebitelia aj priemysel reagovali tým, že spotrebúvali menej elektriny.

Extrémna horúčava tohto leta niekedy prerušila tento trend. Ale celkovo bol dopyt pod normálnym - priemerná hodinová spotreba elektrickej energie v Taliansku v júli bola o 4,4% nižšia než v júli 2022, zatiaľ čo Španielsko zaznamenalo pokles o 3,6%, ukazujú údaje od Refinitiv.

"Jediným dôvodom, prečo to bolo zvládnuteľné, je nízky dopyt po elektrine, v ktorom momentálne sme," povedala Gerl z Refinitivu.

Bude nás solárna elektrina zachraňovať aj v budúcnosti?

Vedci očakávajú, že zmena klímy spôsobí, že horúčavy ako tieto, ktoré postihli južnú Európu toto leto, budú častejšie a ešte závažnejšie v nasledujúcich rokoch - čo zvýši zaťaženie európskej energetické infraštruktúry.

"Naše energetické systémy skutočne nie sú navrhnuté na zvládnutie takýchto situácií," povedal Simone Tagliapietra, hlavný analytik myšlienkového centra Bruegel.

Už pred požiarmi a rekordne vysokými teplotami tohto roku znížila horúčava a sucho minulý rok generáciu vodnej energie, znemožnila prepravu palív po riekach a prinútila niektoré jadrové elektrárne obmedziť výstup pri chladení elektrární v dôsledku vysokých teplôt riek.

V liste pre Európsku komisiu minulý týždeň združenia odvetvia vrátane SolarPower Europe vyzvali politikov, aby urýchlili investície do energetických sietí a podporovali projekty, ktoré spojujú solárnu energiu s úložiskami energie, aby sa solárna energia dostatočne rýchlo rozšírila a splnila ciele v oblasti zmeny klímy.

Zdroj: 

https://www.reuters.com/sustainability/climate-energy/solar-power-rescue-europes-energy-system-weathers-extreme-heat-2023-08-07/

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.