Žena zneužívaná kvôli klamstvám o vakcíne, ktorá údajne zabila jej syna

Konšpirátori si vymýšľajú námety na svoje príbehy bez ohľadu na to, čo môžu ich výmysly spôsobiť druhým ľudom. Tento príbeh je toho živý príklad.

Aug 7, 2023 - 12:47
Aug 7, 2023 - 23:10
Žena zneužívaná kvôli klamstvám o vakcíne, ktorá údajne zabila jej syna
Gemma O'Doherty, redaktorka konšpiračného Irish Light

Smútiaca matka a jej právnik sa stali terčom intenzívnej kampane zneužívania potom, čo zažalovali noviny kvôli konšpiračným teóriám, ktoré nepravdivo tvrdili, že jej syn zomrel na vakcínu proti Covidu.

Noviny Irish Light opakovane zneužívali Edel Campbellovú a dokonca sa vyhrážali smrťou jej právnikovi.

Konšpirační teoretici z celého sveta využili desiatky tragických úmrtí na šírenie klamstiev o očkovaní. Tento prípad je považovaný za prvý, kedy sa príbuzný rozhodol podať žalobu.

Irish Light zahrnul syna pani Campbellovej, Diega Gilsenana, a ďalších 41 osôb v minuloročnom článku, v ktorom sa tvrdilo, že „netestovaná a nebezpečná“ vakcína proti Covidu spôsobila úmrtie. V skutočnosti sa však ukázalo, že Diego spáchal samovraždu v auguste 2021 vo veku 18 rokov a nebol očkovaný.

Kampaň konšpirácií po právnom kroku pani Campbellovej bola označená za „šokujúcu“ a môže to vysvetľovať, prečo ďalší príbuzní nezaujali rovnaký postoj, uviedol právny zástupca pani Campbellovej, Ciaran Mulholland, v podcaste Conspiracyland na BBC Radio 4.

„Môžete pochopiť, prečo sa veľa ľudí váhavo rozhodlo ísť za právnikom, keď videli reakciu na Edela Campbella,“ povedal.

Campbellová pre BBC uviedla, že Irish Light z jej života urobil peklo a teraz má strach verejne sa vyjadrovať.

Fotografiu pani Campbellovej - ani jej syna - v rámci tohto článku nezverejňujeme.

Publikum konšpiračného webu na sociálnych sieťach neustále urážali a napádali pani Campbellovú. Označovali ju za klamárku, duševne labilnú osobu a ženu, ktorá zastáva "masívne klamstvá". Dokonca sa objavili aj narážky na samovraždu samotnej pani Campbellovej. 

Vieme že aj na Slovensku sa nachádzajú podobní hrdinovia preto máme pre nich odkaz - Pred tým ako niečo píšete, skúste sa zamyslieť nad dopadom Vášho hrdinského komentára spoza obrazovky často z fejkového profilu s pivom v ruke. - Tím GoodNews. 

Podľa Mulhollanda ľudia, ktorí podporujú Irish Light, dokonca volali do jeho kancelárie a vyhrážali sa ostatným zamestnancom, žiadajúc popravu alebo strieľanie.

Pani Campbellová a jej právny zástupca sa rozhodli podať žalobu za obťažovanie a ohováranie proti pani O'Dohertyovej potom, čo noviny zverejnili fotografiu jej syna Diega Gilsenana a ďalších na titulnej strane s nápisom „Zomrel náhle“.

Tento nápis bol široko využívaný na sociálnych sieťach aktivistami konšpiračných teórií na naznačenie, že neočakávané úmrtia mladých ľudí sú spojené s vakcínou proti Covidu-19.

V článku, v ktorom sa spomínal syn pani Campbellovej, Irish Light tvrdil, že „záhadné úmrtia“ neohrozujú establishment, pretože „presne vedia, čo sú neotestované a nebezpečné injekcie, ktoré tlačia na írsky národ“.

Ciaran Mulholland, právny zástupca pani Campbellovej, uviedol, že vysoká miera zneužívania, ktorej bola vystavená, môže odstrašiť ostatných od verejného prejavenia názoru.

Úmrtia v dôsledku očkovania proti Covidu sú mimoriadne zriedkavé. Údaje zo Spojeného kráľovstva zaznamenali 55 prípadov, kde vakcína bola hlavnou príčinou úmrtia zo viac ako 50 miliónov očkovaných osôb.

Okrem iných mladých ľudí, ktorých predstavil Irish Light, jeden zomrel v dôsledku úrazu v bazéne, iný na následky zranenia hlavy a tretí na meningitídu. Tvrdiť že zomreli na vakcínu proti Covidu je v týchto prípadoch úplne scestné. 

Pani Campbellová tvrdí, že ju Irish Light pred zverejnením nekontaktoval, aby sa mohla vyjadriť k Diegovi. BBC tiež uviedla, že Irish Light nekontaktoval niekoľko ďalších príbuzných spomínaných mladých ľudí.

Pán Mulholland zdôraznil, že cieľom právneho prípadu nie je odveta alebo kompenzácia. „Všetko, čo Edel Campbellová chcela, bolo ochrániť integritu Diega a jeho rodiny,“ povedal.

Právny prípad pani Campbellovej bol financovaný z darov a práce jej právneho zástupcu zadarmo.

Podľa Mulhollanda sa súdne konanie začalo po viacerých pokusoch o odstránenie záberov Diega Gilsenana a situácia eskalovala online vyhrážkami.

Dobré správy sú že v júli vydal Najvyšší súd v Dubline obmedzujúci príkaz, ktorý zakazuje redaktorovi Irish Light kontaktovať pani Campbellovú a používať alebo zverejňovať zábery jej syna na akýkoľvek účel bez súhlasu matky.

Urážlivé príspevky o pani Campbellovej pokračovali aj na sociálnych médiách vrátane účtu Irish Light na platforme X, ktorá bola predtým známa ako Twitter, a na ktorej aktivity priznala aj Gemma O'Dohertyová.

Pani Campbellová oznámila polícii prípady obťažovania, ale pán Mulholland uviedol, že zatiaľ sa neuskutočnilo žiadne spojenie s Gemmou O'Dohertyovou.

Národná polícia Írskej republiky, pre BBC uviedla, že „nemôže komentovať mená osôb“ ani „detaily prebiehajúcich vyšetrovaní“. Dodala, že stále „aktívne vyšetruje údajné obťažovanie jednotlivca v severozápadnom regióne Írska“.

Pani O'Dohertyová a Irish Light nereagovali na požiadavku BBC na komentár. Irish Light však na sociálnych médiách tvrdí, že BBC sa snaží zdiskreditovať Gemmu O'Dohertyovú tým, že ju označuje za „spolupáchateľku atentátu“, pretože „odhalila genocídu spôsobenú vakcínou“.

Hoci pani Campbellová je pravdepodobne prvá osoba, ktorá zažalovala kvôli nepravdivým tvrdeniam o úmrti v dôsledku očkovania, jej prípad má podobnosti s ďalšími obeťami konšpiračných teoretikov.

Zdroj:

https://www.bbc.com/news/world-europe-66424582

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.