Spojené štáty vrátili Taliansku veľké množstvo ukradnutých artefaktov

Spojené štáty vrátili Taliansku viac ako 250 starožitných artefaktov potom, čo polícia zistila, že boli ukradnuté. Oddelenie pre umenie talianskej polície zistilo, že predmety boli ukradnuté a predané múzeám a súkromným zberateľom v USA v 90. rokoch 20. storočia.

Aug 13, 2023 - 13:07
Spojené štáty vrátili Taliansku veľké množstvo ukradnutých artefaktov
ukradnuté artefakty

Medzi cenné artefakty patria nádoby, maľby a sochy - niektoré až 3000 rokov staré. Niekoľko mozaík má hodnotu desiatok miliónov eur. Najstarší predmet pochádza z doby Villanovan (1000 - 750 pred Kr.), zatiaľ čo ďalšie artefakty pochádzajú z etruskej civilizácie (800 - 200 pred Kr.), Magna Graecia (750 - 400 pred Kr.) a Ríma (27 pred Kr. - 476 po Kr.).

Väčšina artefaktov bola ukradnutá v 90. rokoch, následne predaná cez sériu obchodníkov, pričom jedna zbierka bola zrejme ponúknutá Menilovej zbierke, múzeu v texaskom Houstone. Talianske ministerstvo kultúry uviedlo, že artefakty boli vystavené v zbierke Menil, no hovorca múzea to poprel a povedal, že nikdy neboli súčasťou zbierky.

Hovorca uviedol, že múzeu boli artefakty ponúknuté ako dar, ale namiesto toho odporučil darcu Talianskemu kultúrnemu ministerstvu. Ministerstvo uviedlo, že majiteľ zbierky predmety "spontánne" vrátil, potom čo polícia zistila, že pochádzajú z nelegálnych vykopávok archeologických miest.

Taliansko dlhodobo usiluje o vypátranie starožitností a artefaktov, ktoré boli ukradnuté a predané súkromným zbierateľom a múzeám. V septembri 2022 New York vrátil Taliansku umenie v hodnote 19 miliónov dolárov, vrátane mramorovej hlavy bohyne Atény datovanej do roku 200 pred Kr., ktorej hodnota sa odhaduje na 3 milióny dolárov. (zdroj: BBC News)

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.