Lego začne predávať stavebnice s braillovým písmom pre nevidiacich

Dobré správy z Dánska. Najväčší výrobca skladačiek LEGO začne predávať stavebnice, v ktorých bude každá tehlička označená braillovým písmom. o Lego pre nevidiacich je veľký záujem.

Aug 24, 2023 - 11:00
Aug 24, 2023 - 11:04
Lego začne predávať stavebnice s braillovým písmom pre nevidiacich
Lego pre nevidiacich

Lego začne predávať stavebnice s braillovým písmom, aby pomohol nevidiacim a čiastočne zrakovo postihnutým deťom naučiť sa čítať pomocou hmatového písma.

Dánsky výrobca hračiek poskytoval špeciálne tehličky, ktoré boli testované a vyvinuté v spolupráci s nevidiacimi organizáciami z celého sveta, zdarma vybraným školám a službám pre deti so zrakovým postihnutím od roku 2020.

Od budúceho mesiaca budú môcť zákazníci zakúpiť balenia tehličiek, ktoré majú vystupňované hrbolčeky zodpovedajúce braillovej verzii čísel a písmen s potlačenou verziou symbolu alebo písmena pod ním, na použitie doma.

Lego dúfa, že táto iniciatíva umožní rodičom a súrodencom zúčastniť sa na učení sa braillovej abecedy, a balenia budú obsahovať nápady na rôzne vzdelávacie hry, ktoré môžu rodiny spoločne hrať.

Hoci niektorí braillovú abecedu považujú za zastaranú vzhľadom na modernú technológiu, ktorá dokáže písaný text premeniť na hovorené slová, nevidiaci dospelí hovoria, že majú radi možnosť multitaskovania tým, že čítajú svojimi prstami a zároveň počúvajú iné veci.

Európska únia nevidiacich (EBU) uvádza, že znalosť braillovej abecedy vedie k lepšiemu pravopisu, čítaniu a písaniu, prispieva k vyššiemu stupňu vzdelania a lepším pracovným príležitostiam pre tých, ktorí majú postihnutie zraku.

Dave Williams, ambasádor pre inkluzívny dizajn pre organizáciu RNIB, ktorá zastupuje nevidiacich a čiastočne zrakovo postihnutých ľudí, uviedol, že znalosť braillovej abecedy pomáha tým, ktorí nemôžu čítať tlačený text, získať nezávislosť.

"Pohľadnice, ktoré si necháte prečítať? A potom sú tu veci ako stolové hry, štítky a možnosť prečítať svojim deťom rozprávku pred spaním - to je ťažké urobiť s počítačom, ktorý vám hovorí do ucha," povedal.

Williams uviedol, že softvér teraz dokáže konvertovať text z laptopov a smartfónov do správneho braillového kódu pomocou zvýšených kolíkov.

Povedal, že učenie sa braillovej abecede pomocou Lego zrýchľuje proces a robí ho zaujímavým, a použitie hračky "ktorú každý pozná znamená, že to nepôsobí na nikoho divne. Rozbíja to bariéry."

Lisa Taylorová, mama sedemročnej Olivie, povedala: "Olivia prvýkrát objavila Lego braillové tehličky v škole a veľmi to ovplyvnilo jej zvedavosť voči braillovej abecede. Predtým sa jej ťažko začínalo s tými symbolmi, ale teraz sa stále zlepšuje."

Olivia, ktorá stratila zrak v dôsledku nádoru mozgu vo veku 17 mesiacov, povedala: "Môžem sa hrať so svojou sestrou. Rada píšem, staviam veci a hrám sa."

Rodina, ktorá žije na juhovýchode Londýna, si môže navzájom zanechávať braillové "poznámky" pomocou tehličiek položených na Lego doskách, bez toho aby museli siahnuť po mohutnejšom braillovom písacom stroji, ktorý si teraz požičiavajú zo školy, a môžu Olivii ľahšie pomôcť s jej domácimi úlohami.

Stavebnice zamerané pre deti od šiestich rokov a starších budú k dispozícii na kúpu v šiestich anglicky hovoriacich krajinách, vrátane Veľkej Británie, Írska, USA a Austrálie, a v piatich frankofónskych krajinách, vrátane Belgicka, Kanady a Švajčiarska. Verzie v taliančine, nemčine a španielčine by mali byť spustené budúci rok.

Každé balenie, ktoré bude vo Veľkej Británii stáť 79,99 libier a bude sa predávať online, obsahuje 287 tehličiek v piatich farbách - biela, žltá, zelená, červená a modrá. Všetky tehličky sú plne kompatibilné s inými stavebnicami Lego.

Lego uvádza, že tento krok je súčasťou snahy urobiť svoje produkty inkluzívnejšími.

Rasmus Løgstrup, hlavný dizajnér skupiny Lego pre braillové tehličky, povedal, že spoločnosť bola "zavalená tisícami žiadostí o väčšiu dostupnosť".

Povedal: "Vieme, že ide o silnú platformu pre sociálnu inklúziu a nevieme sa dočkať, kedy uvidíme rodiny, ako sa kreatívne zapájajú a zábavne sa hrajú s braillovým písmom spolu."

Zdroj: 

The Guardian

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.