V oceánoch je pravdepodobne 30 krát menej odpadu ako sme si mysleli

Vedci z Holandska presvedčivo dokázali, že problém plastovej kontaminácie v našich oceánoch je oveľa menší, než sme si mysleli.

Aug 15, 2023 - 12:39
Aug 15, 2023 - 12:41
V oceánoch je pravdepodobne 30 krát menej odpadu ako sme si mysleli
Plastové znečistenie v ocenáne

Ich výskum zdôrazňuje niekoľko pozitívnych zistení: prvým z nich je, že abstraktné vedecké modelovanie môže byť nielen nesprávne, ale až úplne chybné. Druhým zistením je že organizácie, ktoré sa dnes venujú čisteniu vodných tokov a morí sú v tejto činnosti skutočne efektívne. 

Podľa správy holandských vedcov v tejto štúdii sa odhady toho, koľko plastov sa dostalo do oceánov za posledných 20 rokov, pohybujú medzi 50 miliónmi ton až 300 miliónmi ton, ale skutočné množstvo pravdepodobne činí okolo 3,2 milióna ton.

20 000 spoľahlivých meraní poskytlo základ pre výpočty oceánologa Mikeala Kaandorpa a jeho tím. Medzi významné zistenia patrí, že rieky do oceánov vnášajú oveľa menej plastov, než sa predtým myslelo, a že mikroplasty tvoria podstatne menší podiel plastového odpadu. Problém samozrejme ostáva že znečistienie ostane v rieke. Tam je však odstraňovanie odpadu oveľa jednoduchšie ako keby prenikol do oceánu, kde by sa roztrúsil na obrovskej ploche. 

NL Times uvádza, že veľké modely týkajúce sa množstva plastov vstupujúcich do oceánov sú založené na tom, koľko plastov sa vyrobilo, koľko sa recyklovalo, koľko sa zakopalo alebo spálilo a koľko chýba. Inak povedané tieto štúdie automaticky rátali že odpad, ktorý sa nezrecykloval, nespálil alebo nezakopal skončil v oceáne. 

Na základe týchto čísel odhadujú environmentálne organizácie, že do oceánov každý rok vyhodíme 10 miliónov ton plastov, z čoho väčšina sa tam dostane cez riečne systémy. Kaandorp však zdôrazňuje, že nie je správne jednoducho predpokladať, že každý kus skončí v oceáne.

Konkrétne ich výskum ukazuje, že veľa plastov sa nedostáva do vodných systémov a z množstva, ktoré sa tam dostane, zostáva oveľa viac v riečnych systémoch, než sa predtým myslelo.

Každý deň Vám prinášame kvalitne spracované dobré správy zo sveta aj zo Slovenska. Sledujte náš Instagram (@goodnews_sk) aby Vám nič neuniklo. 

Zdroj:

https://www.goodnewsnetwork.org/analysis-shows-weve-been-overestimating-the-amount-of-plastic-in-oceans-by-30x/

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.