Ukrajina prepustila vojenských úradníkov za branie úplatkov

Ukrajinskí vojenskí úradníci, ktorí boli obvinení z prijímania úplatkov a pašovania ľudí z krajiny, boli vyhodení v rámci antikorupčnej čistky.

Aug 14, 2023 - 10:29
Ukrajina prepustila vojenských úradníkov za branie úplatkov
Volodymyr Zelensky

Volodymyr Zelensky potvrdil, že viac ako 30 ľudí čelí obvineniam z trestnej činnosti, pričom všetci regionálni úradníci zodpovední za vojenský odvod boli zbavení funkcií.

Povedal, že úplatkárstvo v čase vojny je "obrovská zrada".

Deje sa tak v súvislosti s úsilím posilniť ozbrojené sily, keďže protiofenzíva Ukrajiny pokračuje.

Podľa vyhlásenia z kancelárie prezidenta obvinenia z korupcie "predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť Ukrajiny a podkopávajú dôveru voči štátnym inštitúciám".

Náhradní úradníci budú vybraní z kandidátov, ktorí majú skúsenosti z bojových polí a boli overení tajnou službou.

Medzi obvinených patria úradníci prijímajúci úplatky v hotovosti a kryptomenách alebo pomáhajúci ľuďom pri úteku z krajiny, uviedol Zelensky vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach.

Pravidlá všeobecnej mobilizácie Ukrajiny znamenajú, že všetci muži starší ako 18 rokov, schopní bojovať, môžu byť povolaní na vojenskú službu, a väčšina dospelých mužov mladších ako 60 rokov nesmie opustiť krajinu.

"Prepustili sme všetkých regionálnych vojenských komisárov," povedal.

"Tento systém by mali riadiť ľudia, ktorí presne vedia, čo je vojna a prečo je cinizmus a úplatkárstvo v čase vojny veľkou zradou."

Korupcia sa prevalila po inšpekcií miestnych vojenských úradov.

Prezident Zelensky povedal, že bolo zahájených 112 trestných konaní proti 33 podozrivým regionálnym úradníkom a že zneužitia boli zistené v celej krajine.

Ani Ukrajina, ani Rusko nezverejňujú informácie o tom, koľko ich vojakov bolo zabitých od invázie vo februári 2022, ale obe strany sa snažia získať nových rekrútov, keďže vyčerpávajúce boje pokračujú.

Korupcia vo verejných službách je dlhodobým problémom na Ukrajine a jej riešenie je jedným z testov, ktoré by krajina musela absolvovať, aby sa pripojila k západným inštitúciám, ako je Európska únia.

Podľa Indexu vnímania korupcie od Transparency International sa Ukrajina umiestnila na 116. mieste z 180 krajín, ale úsilie v posledných rokoch výrazne zlepšilo jej pozíciu.

Zdroj: BBC News

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.