Prvý jadrový reaktor postavený za desaťročia v Spojených štátoch vstupuje do komerčnej prevádzky

Jadrová energia v Georgii teraz zaberá asi 25% generácie elektriny spoločnosti Georgia Power, najväčšej jednotky z pobočky Southern Co. so sídlom v Atlante.

Aug 4, 2023 - 01:32
Prvý jadrový reaktor postavený za desaťročia v Spojených štátoch vstupuje do komerčnej prevádzky
Ilustračný obrázok atómovej elektrárne.

ATLANTA - Nový reaktor na jadrovej elektrárni v Georgii vstúpil do komerčnej prevádzky, stávajúc sa tak prvým novým americkým reaktorom postaveným od základov za desaťročia.

Georgia Power Co. oznámila v pondelok, že jednotka 3 v elektrárni Vogtle, juhovýchodne od Augusty, úspešne dokončila testovanie a teraz spoľahlivo dodáva elektrinu do siete.

Pri plnom výkone 1 100 megawattov elektriny môže jednotka 3 napájať 500 000 domov a podnikov. Elektrinu prijímajú služby v Georgii, Floride a Alabame.

Jadrová energia teraz tvorí asi 25% kapacity spoločnosti Georgia Power, najväčšej jednotky pobočky Southern Co. so sídlom v Atlante.

Štvrtý reaktor je tiež v záverečnej fáze výstavby na tomto mieste, kde dva predchádzajúce reaktory generujú elektrinu už desaťročia. Jadrová regulačná komisia vo štvrtok oznámila, že do jednotky 4 by sa mohlo začať nakladať rádioaktívne palivo, tento krok je očakávaný do konca septembra. Jednotka 4 má vojsť do komerčnej prevádzky do marca 2024.

Pôvodne mala tretia a štvrtá jednotka stáť 14 miliárd dolárov, teraz majú majiteľov stáť 31 miliárd dolárov. To nezahŕňa 3,7 miliardy dolárov, ktoré pôvodný dodávateľ Westinghouse zaplatil majiteľom za ukončenie projektu. To zvyšuje celkové náklady na takmer 35 miliárd dolárov.

Tretia jednotka mala začať vyrábať elektrinu v roku 2016, keď sa stavba začala v roku 2009.

Vogtle je dôležitá, pretože vládny úradníci a niektoré podniky znovu hľadajú jadrovú energiu ako prostriedok na zmiernenie klimatických zmien tým, že generuje elektrinu bez spaľovania zemného plynu, uhlia a ropy.

"Projekt ukazuje, ako nová jadrová energia môže a bude zohrávať kľúčovú úlohu pri dosahovaní čistej energetickej budúcnosti Spojených štátov," povedal v tlačovej správe riaditeľ spoločnosti Southern Co. Chris Womack. "Bezpečné uvedenie tejto jednotky do prevádzky je zásluhou tvrdej práce a oddanosti našich tímov v spoločnosti Southern Company a tisícov dodatočných pracovníkov, ktorí pomohli postaviť budúcnosť na tomto mieste."

Takmer každý odberateľ elektriny v Georgii bude čerpať energiu z Vogtle. Georgia Power v súčasnosti vlastní 45,7% reaktorov. Menšie podiely vlastnia spoločnosti Oglethorpe Power Corp., ktorá poskytuje elektrinu družstvám vlastneným členmi, Municipal Electric Authority of Georgia a mestom Dalton. Oglethorpe a MEAG plánujú predávať elektrinu družstvám a mestským službám po celej Georgii, ako aj v Jacksonville na Floride a v častiach Alabamy a Panhandle na Floride.

2,7 milióna zákazníkov spoločnosti Georgia Power už platí časť nákladov na financovanie a komisári pre verejné služby schválili mesačné zvýšenie sadzby o 3,78 dolára pre domácnosti, čo sa stane hneď, ako začne tretia jednotka vyrábať elektrinu. To by sa mohlo odraziť na účtoch v auguste, dva mesiace po tom, čo zákazníci zažili zvýšenie o 16 dolárov mesačne na úhradu vyšších nákladov na palivo.

Komisári neskôr rozhodnú, kto zaplatí zvyšok nákladov na Vogtle, vrátane štvrtého reaktora.

Zdroj: https://www.nbcnews.com/science/science-news/first-us-nuclear-reactor-built-scratch-decades-enters-commercial-opera-rcna97258

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.