Pozitívne správy o klimatických zmenách: Stále existuje nádej na zastavenie klimatickej krízy

Napriek tomu že tento rok sme opäť mohli vidieť udrieť klimatické zmeny naplno napríklad pri požiaroch na Rhodose, existuje niekoľko pozitívnych správ o klimatickej kríze. Spojené štáty, ktoré sa opäť pridali k Parížskej dohode, sa zaviazali znížiť svoje emisie o 50-52 % do roku 2030 v porovnaní s úrovňami z roku 2005. V roku 2022 sa viac ako 1000 firiem zapojilo do kampane Race to Zero, globálnej iniciatívy, ktorá si kladie za cieľ mobilizovať podniky, aby dosiahli nulové emisie do roku 2050.

Aug 21, 2023 - 11:49
Aug 21, 2023 - 12:05
Pozitívne správy o klimatických zmenách: Stále existuje nádej na zastavenie klimatickej krízy
Kontrast suchej a mokrej pôdy.

Zmena klímy je jedným z najnaliehavejších a najkomplexnejších výziev, ktorým čelí dnešné ľudstvo. Ohrozuje naše zdravie, ekonomiku, bezpečnosť a budúcnosť. Napriek mrazivým realitám stúpajúcich teplôt, extrémnym poveternostným podmienkam, strate biodiverzity a emisiám skleníkových plynov však existujú aj známky nádeje a pokroku. V tomto príspevku upozorníme na niektoré nedávne povzbudzujúce novinky o zmene klímy a organizáciách, ktoré pomáhajú zachrániť Zem, vrátane niektorých ich programov.

Jednou z najdôležitejších noviniek roku 2022 bol výstup z najnovšej správy Medzivládneho panela o zmene klímy (IPCC), svetového vedúceho orgánu pre klimatickú vedeckú oblasť. Správa, ktorá bola založená na tisícoch štúdií a prehodnotená stovkami odborníkov, varovala, že ľudské aktivity spôsobili nepredstaviteľné zmeny v klimatickom systéme a že sme na ceste prekročiť globálne otepľovanie o 1,5 stupňa Celzia do roku 2030, pokiaľ nevykonáme drastické kroky na zmiernenie emisií. Správa tiež ukázala, že je stále možné obmedziť otepľovanie na 1,5 stupňa, čo by zabránilo niektorým najhorším dopadom zmeny klímy, ako sú stúpanie hladiny mora, sucho, povodne, vlny horúčav a lesné požiare. No na to je potrebné do roku 2030 znížiť emisie o 45 % a do roku 2050 dosiahnuť nulové emisie.

Správa IPCC bola zvonením na poplach pre vlády, firmy, občiansku spoločnosť a jednotlivcov, aby podnikli kroky v oblasti zmien klímy. A mnohí tak aj urobili. V roku 2022 oznámilo viac ako 100 krajín nové alebo aktualizované záväzky na znižovanie emisií v rámci Parížskej dohody, globálnej dohody na boj proti zmene klímy. Niektoré z najambicióznejších záväzkov prišli z Číny, Európskej únie, Japonska a Južnej Kórey, ktoré všetky prisľúbili dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060 alebo skôr. Spojené štáty, ktoré sa pod vedením prezidenta Bidena opäť pripojili k Parížskej dohode, sa tiež zaviazali znížiť svoje emisie o 50-52 % do roku 2030 v porovnaní s úrovňami z roku 2005. Ak sa tieto záväzky podarí dosiahnuť umiestnili by svet na udržateľnejšiu cestu a zvýšili by sa šance dosiahnuť cieľ 1,5 stupňa.

Číne sa napríklad darí dosahovať svoje ciele v tvorbe elektriny z obnoviteľných zdrojov. Viac sa dočítate tu.

No vlády nie sú jedinými, ktoré prijímajú opatrenia v oblasti zmien klímy. Mnohé firmy, investori, mestá, regióny a organizácie zvyšujú svoje úsilie na zníženie svojho uhlíkového odtlačku a podporu zelených riešení. Napríklad v roku 2022 sa viac ako 1000 firiem zapojilo do kampane Race to Zero, globálnej iniciatívy, ktorá si kladie za cieľ do roku 2050 alebo skôr dosiahnuť nulové emisie. Niektoré z firiem, ktoré sa pridali, zahŕňajú Apple, Amazon, Microsoft, Walmart, Ikea, Unilever a Coca-Cola. Tieto firmy stanovujú nielen ciele, ale aj prijímajú konkrétne kroky na znižovanie emisií vo svojich prevádzkach, dodávateľských reťazcoch a produktoch. Investujú tiež do obnoviteľnej energie, energetickej účinnosti, cyklickej ekonomiky a technológií na odstraňovanie uhlíkových emisií.

Ďalším príkladom pozitívnych krokov v oblasti zmien klímy je rastúci pohyb mladých ľudí, ktorí vyžadujú urgentnejšie a ambicióznejšie kroky od svojich lídrov. Inšpirovaní švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou sa milióny študentov z celého sveta zúčastňujú školských štrajkov a protestov, aby volali po klimatickej spravodlivosti a bezpečnej budúcnosti pre seba a budúce generácie. Títo mladí aktivisti svoju správu tiež predstavili na medzinárodných fórach, ako bol Samit OSN o klíme (COP26) v Glasgowe v novembri 2022, kde sa stretli s vedúcimi lídrami sveta a vyzvali ich, aby počúvali vedecké dôkazy a konali v súlade s nimi. Niektoré z mládežníckych organizácií, ktoré vedú túto iniciatívu, zahŕňajú Fridays for Future, Youth Climate Strike, Zero Hour, Sunrise Movement a Extinction Rebellion.

Tretím príkladom povzbudivých noviniek o zmene klímy je stále väčší počet príbehov, ktoré ukazujú, ako sa ľudia a komunity prispôsobujú meniacej sa klíme a nachádzajú inovatívne spôsoby, ako zvládať jej dopady. Napríklad v Pakistane, kde povodne zabili viac ako 1000 ľudí a presídlili milióny v roku 2022, miestna organizácia s názvom Roshni Helpline používa solárne člny na záchranu ľudí uväznených zvyšujúcimi sa hladinami vody a poskytuje im jedlo, vodu a lekárske potreby. V Číne, kde sa v roku 2022 dostali vlny horúčav na rekordné úrovne, spoločnosť s názvom Qihan Biotech vyvíja technológiu úpravy génov, ktorá by mohla zvýšiť odolnosť prasiat voči teplotným stresom a znížiť emisie skleníkových plynov. A v Austrálii, kde sezóna hadov začala skôr v dôsledku nezvyčajne vysokých teplôt v roku 2022, skupina výskumníkov z James Cook University vyvíja aplikáciu pre smartfóny, ktorá dokáže identifikovať jedovaté hady a poskytovať rady o prvej pomoci.

Toto je len niekoľko príkladov pozitívnych noviniek o zmene klímy, ktoré ukazujú, že stále existuje nádej a príležitosť vyhrať boj s touto globálnou krízou. Existuje mnoho ďalších príbehov ako tieto, ktoré zdôrazňujú prácu organizácií, ktoré pomáhajú zachrániť Zem.

Každý deň Vám prinášame kvalitne spracované dobré správy zo sveta aj zo Slovenska. Sledujte náš Instagram (@goodnews_sk) aby Vám nič neuniklo. 

Zdroj: 

https://www.globe-wire.com/positive-news-on-climate-change-there-may-still-be-hope-in-the-face-of-a-global-crisis/

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.