Na Ukrajine vznikla organizácia, ktorá pomáha vojakom vyrovnať sa s traumou a vrátiť sa k sexuálnemu životu - ReSex

Psychický či fyzický stav človeka, ktorý priamo bojoval vo vojne môže byť veľmi zlý. Okrem iných vecí sa veteráni musia naučiť akceptovať samých seba a vrátiť sa k sexuálnemu životu. Organizácia ReSex vznikla aby pomohla mladým vojnovým veteránom vrátiť sa k intimite.

Aug 12, 2023 - 08:29
Aug 12, 2023 - 08:39
Na Ukrajine vznikla organizácia, ktorá pomáha vojakom vyrovnať sa s traumou a vrátiť sa k sexuálnemu životu - ReSex
Žena leží na mužovi (ilustračný obrázok)

V modernej kancelárii v strednom Kyjeve sa 26-ročný ukrajinský veterán hrdinsky pozerá na video na svojom telefóne, ktoré ukazuje vášnivé bozkávanie mladej ženy. 
Je to reklama na organizáciu ReSex: organizáciu, ktorá sa snaží pomôcť bývalým vojakom s ich sexuálnym životom po fyzických a duševných traumách.


V marci minulého roku začali ruské invázne sily brutálny obliehací útok na ukrajinské prístavné mesto Mariupol, pričom z veľkej časti ho zničili. Hlib Stryzhko - vtedy príslušník námornej pohotovostnej jednotky - bol jedným z obrancov mesta.
Ruský granát ho zhodil z tretieho poschodia budovy na zem. Potom bol zavalený pod troskami.
Hlib mal zlomenú panvu, čeľusť a nos, a okrem toho mal vážny otras mozgu. Hovorí, že horúčava výbuchu mu roztopila taktickú ochrannú výbavu na tvári. Následne ho zajali ruské sily a vzali ho ako vojnového zajatca.
V nasledujúcom mesiaci bol Hlib prepustený a v rámci výmeny zajatcov poslaný späť na ukrajinské územie. Hovorí však, že počas svojho pobytu v zajatí nedostal dostatočnú lekársku starostlivosť.
Po Hlibovom návrate sa na neho obrátila organizácia ReSex.
"Po zranení panvy som mal problémy, ktoré trvali nejaký čas, kým sa zahojili. A o sexuálnych problémoch sa veľa nehovorilo, takže som nechcel, aby sa to stalo aj iným ľuďom ako ja," hovorí. "To bol dôvod, prečo som sa zapojil do tohto projektu."

Ivona Kostyna je jednou zo zakladateliek Veteran Hubu, skupiny, ktorá riadi projekt ReSex.
Hovorí, že nápad na projekt sa zrodil už v roku 2018, potom čo sa dočítali o podobnom probléme amerických vojakov.
Po zabezpečení financovania pri začiatku plnohodnotnej ruskej invázie sa porozprávali s ukrajinskými vojakmi a odborníkmi, aby zabezpečili, že ich pomoc bude cielená predovšetkým na mužov a ženy, ktorí ju potrebujú.

V prvom rade narazili na predsudky zo strany verejnosti a veteránov, keď prvýkrát požiadali o odpovede na otázky online. "Ľudia umierajú a vy premýšľate o sexe!" hovorí Ivona.
Museli sa však vysporiadať aj so svojimi vlastnými predsudkami - ako napríklad mylným predpokladom, že zranení veteráni budú mať všetci problémy so svojím sexuálnym životom.

Celkovo však hovorí, že odozva bola prevažne pozitívna.
Charita vytvorila približne 6 000 brožúr a rozšírila ich do zdravotníckych centier, veteránom a ich rodinám po celej Ukrajine, a zároveň ich sprístupnila online.

ReSex tiež spustil kampaň na sociálnych sieťach s videami, grafikou a linkou pomoci. Organizácia zahŕňa všetko od masturbácie cez sexuálne hračky až po základy biológie.
"Snažíme sa pokryť všetko," hovorí Ivona, pričom dodáva, že brožúra obsahuje aj sekciu určenú špeciálne pre mladých zranených veteránov, ktorí ešte nemali sex. Takže sex po ich zranení bude ich prvým sexom vôbec, čo je celkom iný prípad.

Zdôrazňuje, že zameranie projektu je viac na emocionálnu stránku ako na fyzickú.
"Ide o to, ako môžete seba prijať, ako sa môžete milovať a ako môžete budovať vzťah sám so sebou a so svojím partnerom po týchto zraneniach - so sexom a s intimitou vo vzťahoch."

Zdroj: 

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-66443573

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.