Meteory budú prechádzať oblohou v jednom z najočakávanejších nebeských predstavení tohto roka

Podľa Amerického meteorologického spoločenstva dosiahne Perzeidový meteorický roj svoj vrchol tento víkend. Počas tohto obdobia 12. a 13. augusta bude mesiac osvetlený iba 10 %.

Aug 9, 2023 - 13:29
Meteory budú prechádzať oblohou v jednom z najočakávanejších nebeských predstavení tohto roka
Perzeidy

Jedno z najúchvatnejších svetelných predstavení prírody je priamo za rohom.

Podobne ako u väčšiny hlavných meteorických rojov, Perzeidy budú najviac viditeľné pre pozorovateľov na severnej pologuli len pár hodín pred úsvitom. Prelietať oblohou by malo byť vidieť cez 50 meteorov za hodinu.

"Číslo používané na opísanie počtu meteorov, ktoré vidíte za hodinu, sa nazýva Zenith Hourly Rate (ZHR). To znamená, koľko meteorov by ste mohli vidieť za najtmavších podmienok za predpokladu, že by lietali z najvyššieho bodu na oblohe," vysvetlila Schmollová. "To nie je možné, takže je to vždy oveľa väčšie číslo než to, koľko ich uvidíte vonku. ZHR pre tento roj je 100. To je dosť vysoké, takže aj bez ideálnych podmienok pravdepodobne uvidíte jeden každé dve minúty mimo mestského svetla skoro ráno."

Názov tejto veľmi očakávanej nebeskej udalosti je narážkou na jej pôvod blízko súhvezdia Persea.

Perzeidy sú fragmenty veľkej kométy nazvanej Swift-Tuttle, ktorá obieha okolo Slnka raz za 133 rokov. Keď sa dráha Zeme pretne s polom trosiek kométy, dochádza k tomuto každoročnému predstaveniu.

Roj začal tento rok 14. júla a bude pokračovať až do 1. septembra, aj keď po vrchole už nebude toľko viditeľných meteorov .

Pre najlepší pozorovací zážitok by ste mali pozorovať oblohu z oblasti bez svetelného znečistenia a skontrolovať miestnu predpoveď počasia, pretože zamračená obloha by zabránila výhľadu na oblohu.

"Meteorické roje vedú k nádherným svetelným strelám, keď trosky prechádzajú našou atmosférou," povedala Schmollová. "Niektoré z týchto striel sú jasnejšie ako iné. Takže menej svetla okolo pri pozorovaní meteorického roja znamená, že je pravdepodobnejšie, že uvidíme jasnejšie meteory."

Podľa Amerického meteorologického spoločenstva môžete zachytiť niekoľko veľkých meteorických rojov neskôr tento rok. Dôjdu na svoj vrchol v nasledujúcich dátumoch:

Orionidy: 21.-21. októbra

Južné Tauridy: 4.-5. novembra

Severné Tauridy: 11.-12. novembra

Leonidy: 17.-18. novembra

Gemínidy: 13.-14. decembra

Ursidy: 21.-22. decembra

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Zaujímavosti ku káve denne Zaujímavosti o Slovensku aj zo sveta.