Pozorovanie Nočnej Oblohy: Top 3 Miesta na Slovensku

Nočná obloha nás svojou krásou a tajomstvami láka už odpradávna. Je plná hviezd, planét, galaxií a ďalších fascinujúcich objektov, ktoré môžeme pozorovať, ak sa dostaneme na miesta s minimálnym svetelným znečistením. Na Slovensku máme niekoľko úžasných miest, kde si môžeme užívať nádherný pohľad na nočnú oblohu. 

Aug 9, 2023 - 14:12
Aug 19, 2023 - 02:00
Pozorovanie Nočnej Oblohy: Top 3 Miesta na Slovensku
Pozorovanie hviezd

Pozorovanie Nočnej Oblohy: Top 3 Miesta na Slovensku

  1. Poloniny Dark Sky Park: Poloniny Dark Sky Park sa nachádza na východe Slovenska a je jedným z najtmavších miest v strednej Európe. Park tmavej oblohy Poloniny bol vyhlásený 3. decembra 2010 ako prvá oblasť tmavej oblohy na Slovensku a ponúka návštevníkom jedinečný zážitok pozorovania nočnej oblohy ďaleko od mestského svetla. Vďaka svojmu odľahlému umiestneniu sa tu môžeme tešiť z jasného výhľadu na Mliečnu dráhu, meteorické roje a iné astronomické javy. Poloniny sa stali útočiskom pre všetkých, ktorí túžia po autentickom spojení s vesmírnou nádherou a úniku od každodenného ruchu.

  2. Nízke Tatry: Pozorovanie hviezd v Nízkych Tatrách je magickým zážitkom pre všetkých milovníkov nočnej oblohy. Toto pohorie ponúka ideálne podmienky pre sledovanie hviezd v ich plnej nádhere. V diaľke od mestského svetelného znečistenia sa obloha stáva tmavšou a hviezdy žiaria jasnejšie ako kedykoľvek predtým. Môžete sledovať jasné konštelácie, hľadať planéty a pozorovať Mliečnu dráhu, ktorá sa tiahne cez oblohu ako záhadný pruh svetla. Nízke Tatry tiež ponúkajú úchvatný výhľad na nočnú oblohu z vyšších nadmorských výšok, čo umocňuje pocit spojenia s vesmírom. Môžete si vziať so sebou ďalekohľad alebo fotoaparát a zhlboka sa ponoriť do pozorovania planét, hviezdnych zhlukov a iných vesmírnych objektov. Atmosféra ticha a pokoja Nízkych Tatier v noci vytvára dokonalý rámec pre intímny pohľad do tajov vesmíru, čo robí toto miesto ideálnym útočiskom pre všetkých, ktorí túžia po nezabudnuteľnom zážitku z pozorovania hviezd.

  3. Veľká Fatra: Veľká Fatra je pokladnicou prírodných krás a ponúka nezabudnuteľné možnosti pozorovania hviezd. Vzdialená poloha a minimálne svetelné znečistenie robia z Veľkej Fatry ideálny úkryt pre astronómov a nadšencov nočnej oblohy. Spojenie horského vzduchu s odľahlou polohou  poskytuje obzvlášť čistý pohľad na hviezdy, planéty a dokonca aj meteorické roje. Nie je nič vzrušujúcejšie, ako ležať na chrbte a pozorovať, ako sa hviezdy postupne objavujú na oblohe. Každý moment sa stáva jedinečným, keď hviezdy tancujú svoj mystický tanec pred vašimi očami. Veľká Fatra vám ponúka túžený únik od mestského svetla a zanecháva vás s dojmami, ktoré zasiahnu hlboko do srdca.

Všetky tieto miesta majú jedno spoločné – ponúkajú nám možnosť úplne sa ponoriť do ticha a krásy nočnej oblohy. Sú to miesta, kde môžeme uniknúť z ruchu moderného sveta a pripomenúť si, ako nesmierne veľký vesmír je a aké máme šťastie, že ho môžeme pozorovať. Pri plánovaní svojej cesty na pozorovanie nočnej oblohy je však dôležité dbať na počasie a mesiac, ktorý môže svojím svetlom zmeniť intenzitu hviezdneho svetla. 

Vzrušujúci svet nočnej oblohy na Slovensku je len na dosah ruky. Stačí vybrať si jedno z týchto troch miest a nechať sa uniesť krásou vesmíru, ktorá sa nám odhalí pod tmavým nebom.

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Kam na dovolenku Či už chcete vyraziť na dovolenku autom, letecky alebo vlakom prinášam vám tie najlepšie tipy a zaujímavosti o dovolenke na Slovensku či v zahraničí.