Budúcnosť Bitcoinu: Svet sa môže zmeniť k lepšiemu 

Slobodnejší, rýchlejší a bezpečnejší. V čom konkrétne sa môže svet zmeniť pokiaľ bude Bitcoin všeobecne prijatý?

Jul 19, 2023 - 00:31
Jul 20, 2023 - 02:19
Budúcnosť Bitcoinu: Svet sa môže zmeniť k lepšiemu 
Bitcoin ako šachová figúrka kráľa

Bitcoin, prvý decentralizovaný a nezávislý digitálny platobný prostriedok, od svojho vzniku v roku 2009 vzbudil nesmierny záujem a diskusiu. Jeho históriu sprevádzali výkyvy a turbulentné obdobia, no stále sa zaslúžene drží na prvom mieste medzi kryptomenami. Pri pohľade do budúcnosti si môžeme predstaviť, že Bitcoin by mohol zmeniť svet v mnohých pozitívnych ohľadoch. 

  • Finančná inklúzia: Bitcoin môže zohrávať kľúčovú úlohu pri zvyšovaní finančnej inklúzie v celosvetovom meradle. Dnes má množstvo ľudí na svete veľmi obmedzený prístup k tradičným bankovým službám prípadne nemajú žiadny. V budúcnosti môžu tieto osoby vďaka Bitcoinu získať prístup k digitálnym financiám, čo by im umožnilo ukladať, posielať a prijímať peniaze bez nutnosti spoliehať sa na banky či akékoľvek tretie strany. Tu treba povedať že nejde len o budúcnosť ale už v súčasnosti Bitcoin pomáha v krajinách so zlou ekonomickou situáciou, kde vlády nedokážu správne spravovať verejné financie. Alebo napríklad po vypuknutí konfliktu na Ukrajine bol Bitcoin pre mnohých ľudí možnosť ako presunúť hodnotu z krajiny cez hranice takmer okamžite a takmer zadarmo.  

  • Ochrana pred infláciou: Jednou z najväčších výhod Bitcoinu je jeho limitovaný zásobovací model, ktorým sa predchádza nekontrolovateľnej inflácii, aká je bežná u tradičných národných mien. To by mohlo pomôcť obmedziť straty hodnoty úspor a stabilizovať ekonomiky mnohých krajín. Ľudia by sa tak v budúcnosti mohli menej zaoberať tým, kam dajú svoje ťažko zarobené peniaze aby neprichádzali o ich hodnotu.  

  • Globálna dostupnosť: Bitcoin je decentralizovanou kryptomenou, ktorá je dostupná kdekoľvek na svete s pripojením k internetu. Táto vlastnosť by mohla umožniť bezproblémové cezhraničné transakcie bez nutnosti konverzie medzi rôznymi národnými menami a s minimálnymi poplatkami. Predstavte si že dnes posielate peniaze so Slovenskej banky do Ameriky a môže trvať týždeň kým dorazia. Poslať Bitcoin je otázka minút maximálne dňa pri preťaženej sieti.  

  • Podpora technologickej inovácie: Bitcoin a jeho základná technológia, blockchain, poskytujú nové možnosti a inovácie v oblasti financií, ale aj mimo nej. Podporuje vývoj inteligentných zmlúv, digitálneho vlastníctva a transparentnejšieho dodávateľského reťazca. Tieto nové možnosti môžu prispieť k rýchlejšiemu pokroku a rozvoju spoločnosti. 

  • Ochrana súkromia: Bitcoin ponúka určitú úroveň súkromia a anonymitu v transakciách, čo môže byť hodnotnou vlastnosťou v dobe, keď sú naše osobné údaje stále viac v ohrození. Táto bezpečnosť môže podnietiť ľudí k dôvere vo vlastné financie a zvýšiť bezpečnosť ich transakcií. A navyše žiadna pani v banke neuvidí za čo míňate svoje peniaze. 

  • Zníženie nákladov na transakcie: Väčšina finančných transakcií v súčasnosti vyžaduje účasť tretích strán, ako sú banky alebo platobné brány, čo spôsobuje značné poplatky a oneskorenia. Bitcoin umožňuje priame transakcie medzi jednotlivcami bez potreby prostredníkov, čím sa znižujú náklady a zrýchľujú sa procesy. V situácii keď bude do Bitcoinovej siete zapojená väčšina svetovej populácie a spoločností, urýchli a zjednoduší sa množstvo vecí.  

  • Nový koncept peňazí: Bitcoin prináša nový koncept peňazí - digitálne, decentralizované a bez centrálneho riadenia. Táto inovatívna kryptomena by mohla preklenúť medzeru medzi tradičnými peniazmi a digitálnou érou, otvárajúc cestu k ďalším finančným inováciám, ktoré si dnes nevieme ani predstaviť. Zažívame evolúciu v priamom prenose. Vôbec prvý krát v histórii ľudstva sa skutočne podarilo digitalizovať hodnotu a prenášať ju po celom svete. Už len táto myšlienka je niečo čo vyvoláva pocit že žijeme v budúcnosti, ktorá nedávno mohla vyzerať ako sci-fi.  

 

Avšak, aby sa tieto pozitívne scenáre stali realitou, budú musieť spoločnosti a regulačné orgány spolupracovať a vytvárať priaznivé prostredie pre rozvoj Bitcoinu. Bezpečnostné opatrenia a ochrana pred zneužitím musia byť tiež kľúčovými aspektmi. Treba povedať že z tohto hľadiska to dnes vyzerá veľmi pozitívne - najväčšie spoločnosti spravujúce finančné trhy začali žiadať o Bitcoin ETF, Európska únia sa začína taktiež zapájať do prijímania Bitcoinu, a počet držiteľov Bitcoinu rastie každým dňom od jeho vzniku.  

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.