Diamanty umelo vyrobené v laboratóriu prekonávajú klasické diamanty v predajoch

Technológia výroby diamantov v laboratóriu pokročila natoľko že sú totožné chemicky, opticky aj fyzicky. Navyše ich výroba je udržateľnejšia a sú o 85% lacnejšie.

Jul 17, 2023 - 17:46
Diamanty umelo vyrobené v laboratóriu prekonávajú klasické diamanty v predajoch
Diamant pod lupou

Diamanty vyrobené v laboratóriách získavajú na popularite, keďže novomanželia siahajú po udržateľnejšej alternatíve diamantov prírodného pôvodu, ktorá je o 85 percent lacnejšia.

Niektorí zlatníci tvrdia, že záujem o tieto drahokamy vzrástol o viac ako 2 000 percent za päť rokov, keď sa ľudia dozvedeli o cenovo dostupnejšej možnosti.

Fyzicky aj chemicky sú identické s prírodnými diamantmi a takto vyrobené diamanty stoja až o 85 percent menej.

Nový prieskum medzi 1 500 manželskými pármi a zasnúbenými zistil, že 70 percent by sa pokojne rozhodlo pre laboratórnu alternatívu. Ako dôvod uviedlo 55% opýtaných lepšiu cenu a 43% respondentov presvedčila udržateľnosť ich získavania. 69 percent respondentov priznalo, že nedokážu rozoznať rozdiel medzi dvoma typmi kameňov.

Predajca diamantov Queensmith preto uskutočnil experiment na trhu, pričom okoloidúci boli prekvapení cenovým rozdielom a s ťažkosťami rozpoznávali rozdiel medzi drahokamami.

Queensmith, ktorý sídli v historickom obvode Hatton Garden v Londýne, oznámil, že trh s laboratórne vyrobenými diamantmi sa za posledných päť rokov zvýšil o 2 860 percent.

V roku 2019 predstavovali predaje laboratórne vyrobených diamantov iba jedno percento z celkových predajov diamantov, ale tento rok sa tento podiel zvýšil na 81 percent z celkových predajov. Očakáva sa, že v roku 2023 predá predajca 1 900 laboratórne vyrobených diamantov.

Hovorca značky, ktorý zadal prieskum, uviedol, že 46 percent respondentov dokonca nevedelo, že existujú laboratórne diamanty.

„Nie je prekvapujúce, že ľudia sa snažia prejsť od ťažených diamantov. Laboratórne vyrobené diamanty predstavujú skvelú alternatívu, ktorá má menší vplyv na životné prostredie, čo je pre väčšinu ľudí dôležité.“

53 percent oslovených osôb, ktoré plánujú kúpu diamantu, by si vybrali lacnejší zásnubný prsteň, ak by to znamenalo, že viac peňazí môžu venovať svojmu svadobnému dňu.

Pre niektorých je táto budúcnosť už tu, pretože viac než štvrtina oslovených ľudí v prieskume povedala, že vlastní šperk s laboratórne vyrobeným diamantom alebo pozná niekoho, kto ho má.

 

Ako sa vyrábajú

Aj keď nie sú také zriedkavé ako prírodné diamanty, ľudia ich považujú za rovnako krásne. Dostupné v žltej, ružovej, zelenej, oranžovej, modrej a bezfarebnej farbe sú vytvorené v prostredí, ktoré napodobňuje ich prirodzený vznik pomocou jednej z dvoch metód: chemická depozícia z plynu (CVD) alebo vysoký tlak a vysoká teplota (HPHT).

Počas metódy HPHT sa čistý uhlík stlačí vo vnútri kovovej kocky a vystaví sa obrovskému teplu a tlaku pomocou elektrických impulzov.

Uhlík sa rozloží a kryštalizuje do diamantu. Ak v diamante HPHT zostane nejaký kovový stopový prvok, bude minimálny a zvyčajne neviditeľný na voľné oko, pričom väčšina odborníkov považuje diamanty HPHT za lepšej kvality než diamanty CVD. Podľa správ majú rovnakú atómovú štruktúru ako ťažené diamanty a sú preto opticky, chemicky a fyzicky identické.

„Keďže sa ľudia dozvedajú viac o laboratórnych diamantoch, iste budeme pozorovať zvýšený dopyt a záujem klientov o ich bližšie spoznanie a kúpu.“

 

Poznáte niekoho kto plánuje svadbu prípadne zvažuje kúpu šperku z iného dôvodu? Pošlite mu článok, možno mu pomôžete ušetriť a peniaze, ktoré by išli na prsteň môžu budúci novomanželia investovať do samotnej svadby prípadne svadobnej cesty.

 

Zdroj:

https://www.goodnewsnetwork.org/lab-grown-diamonds-boom-as-newlyweds-opt-for-sustainablity-value/

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow