Nový prototyp počítačovej pamäte by mohol pomôcť ušetriť energiu počítača

Vedci z Cambridge University vyvinuli nový dizajn počítačovej pamäte.

Jul 17, 2023 - 18:29
Nový prototyp počítačovej pamäte by mohol pomôcť ušetriť energiu počítača
Rozobratý počítač

Podľa výskumníkov z Univerzity v Cambridge môže nový návrh počítača pomôcť šetriť energiu a zlepšiť výkonnosť v počítačoch. Táto správa je dobrá nielen pre počítače, ale môže mať zároveň pozitívny vplyv na planétu.

Výskumníci z Univerzity v Cambridge vyvinuli nový dizajn počítačovej pamäte, ktorý je vyrobený z izolačného materiálu známeho ako oxid hafnia. Zatiaľ čo atómová štruktúra tohto materiálu môže spôsobovať problémy pri jeho použití v pamäťových zariadeniach, výskumníci tento problém vyriešili pridaním chemického prvku bária do tenkých vrstiev oxidu hafnia. Práve pridané bárium umožňuje elektrónom prechádzať "vertikálnymi mostíkmi bohatými na bárium", kde výskumníci môžu ovplyvňovať ich výšku. Doktor Markus Hellenbrand, prvý autor z oddelenia Vedy o materiáloch a metalurgii na Univerzite v Cambridge, vysvetľuje, prečo je toto taký veľký prínos: "Toto umožňuje existenciu viacerých stavov v materiáli, na rozdiel od konvenčnej pamäte, ktorá má len dva stavy."

S touto technológiou, známou ako "technológia rezistívneho prepínača", môže existovať spracovanie informácií a pamäť na jednom mieste pomocou kontinuálneho rozsahu stavov, na rozdiel od konvenčných pamäťových zariadení, ktoré používajú iba dva stavy. Hellenbrand vysvetľuje: "V konvenčnom počítačovom systéme je na jednej strane pamäť a na druhej strane spracovanie, a údaje sa prekladajú späť medzi nimi, čo spotrebuje energiu a čas."

V dôsledku toho by nový návrh počítačovej pamäte mohol pomôcť šetriť energiu pri používaní elektronických zariadení a zároveň zlepšiť rýchlosť pamäte. S technológiou, ktorá sa čoraz viac spája s našimi každodennými životmi, je to bezpochyby obrovské plus.

 

Zdroj:

Cambridge University

https://www.happy-headlines.com/blog-posts/new-computer-memory-design-could-help-save-energy

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow