Čínsky autonómny kamión dosiahol miľník 40 miliónov najazdených km bez nehody

V celoštátnej doprave v Číne ich využívajú veľké svetovoznáme firmy ako napríklad Nestlé či Budweiser.

Jul 12, 2023 - 00:42
Jul 12, 2023 - 00:44
Čínsky autonómny kamión dosiahol miľník 40 miliónov najazdených km bez nehody
Iceptio L3

Veľký čínsky podnik zameraný na vývoj technológií autonómneho riadenia pre nákladné vozidlá oznámil, že v Číne najazdili ich autonómne kamióny už viac ako 24,8 milióna míľ (40 miliónov kilometrov) bez nehody. Tieto autonómne kamióny sú v komerčnej prevádzke už od konca roku 2021. Najnovší míľnik dokazuje bezpečnosť a spoľahlivosť nákladnej dopravy bez potreby šoféra.

Autonómne kamióny L3 od spoločnosti Inceptio sa dnes sériovo vyrábajú na stovky kusov a využívajú ich napríklad spoločnosti ako Budweiser či Nestlé. Firmy sú s výkonom rýchlosťou a spoľahlivosťou spokojné. To že sa systémy využívajú komerčne je pre ich ďalšie zdokonaľovanie obrovskou výhodou, keďže zbierajú dáta z reálnych situácií na čínskych diaľniciach a následne sa z nich učia. To môže pomôcť k ich ďalšiemu rozšíreniu a celosvetovému využitiu. V Amerike sa diskusie o autonómnych nákladných autách vedie diskusia pomerne často. 4 milióny Američanov pracujú ako vodiči kamióna. Strata zamestnania takto obrovskej skupiny ľudí by znamenala problém pre celú ekonomiku krajiny. Na druhej strane treba povedať že práve nákladné autá sú častými účastníkmi kolízií a to v drvivej väčšine prípadov sú tieto kolízie spôsobené chybou človeka. Americký Federálny úrad pre bezpečnosť motorových vozidiel v roku 2019 evidoval 5005 smrteľných nehôd, 119 000 nehôd, pri ktorých došlo k zraneniu a 419 000 škodových udalostí s nákladnými vozidlami (vrátane autobusov, ktoré ale tvorili výrazne menší podiel). Autonómne ťahače by tak mohli zachrániť tisíce ľudských životov ročne.

 zdroj:

https://www.goodnewsnetwork.org/24-million-miles-ahead-of-tesla-autonomous-semi-truck-logs-major-accident-free-milestone-on-delivery-routes/

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow