Terapeut odhaľuje 9 vecí, ktoré si ľudia vo svojom živote najviac želajú: “Všetko ostatné je nepodstatné.” 

Počas 10 ročnej praxe sa stretol s množstvom pacientov. Teraz sa so svetom podelil o 9 problémov a túžob, po ktorých najčastejšie túžili.

Jul 28, 2023 - 20:57
Terapeut odhaľuje 9 vecí, ktoré si ľudia vo svojom živote najviac želajú: “Všetko ostatné je nepodstatné.” 
Sedenie u terapeuta.

Terapeut Yoshiyoshi Hirokawa strávil roky na terapii “čakajúc, kým sa ho terapeuti opýtajú, čo chce. Nikdy sa tak nestalo. Preto sa rozptyľoval malými túžbami a veľkými prekážkami, presadzoval to, čo považoval za dôležité, zatiaľ čo sa v mnohých ohľadoch brzdil. Prirástli mi bremena a zabúdal som na možnosti” hovorí Hirokawa. 

Nakoniec, unavený zo stagnácie, stal sa psychoanalytikom, aby lepšie pochopil ľudský život. Na základe 10 rokov svojej praxe zistil, že existuje deväť vecí, ktoré si ľudia vo svojom živote najviac želajú. Podľa neho by sme sa vo svojom živote nemali zaťažovať ničím iným pretože je to nepodstatné. Tu je zoznam vecí, po ktorých podľa Hirokawa ľudia túžia najviac: 

  • Byť milovaný 

Láska môže byť abstraktná alebo konkrétna. Môže to byť akt túlenia sa, hovorenie slov "ľúbim ťa" alebo aj nevyslovenie týchto slov, ale vedomie, že sú k nám cítené. Ide o prejavy lásky a útechy pre ľudí. Veľa z nás má milujúce vzťahy ale po čase si na človeka zvykneme a prestaneme si všímať, vážiť a zažívať niektoré veci. Umožnite si zažívať pocity lásky a náklonnosť. Aj malé veci môžu mať veľký význam. Je dôležité aby ste lásku dokázali prijímať, užívať si ju ale aj vedome opätovali. Aj keď nám môže pripadať zbytočné každý deň vravieť osobe, ktorú milujeme že ju milujeme. Áno je to trochu absurdné. Ale preto aby sme mali funkčné telo tiež musíme každý deň jesť a piť vodu. Takže pre funkčný vzťah môžeme raz za čas opakovať nejakú vetu, ktorá toho druhého poteší.  

  • Byť pochopený 

Keď si ľudia o nás vytvárajú názor, ktorý sa nezhoduje s tým, akí chceme byť, cítime sa odcudzení a izolovaní. Ale aby nás ostatní pochopili, musíme najskôr pochopiť sami seba. Sme to na čo myslíme. Myslite na váš podpis, značku, ktorá vás robí tým, čím ste, vnútorne i pre vonkajší svet. Kdekoľvek idete a čokoľvek robíte, ľudia vnímajú to ako na nich pôsobíte. Aj maličkosti, ktoré robíte nevedomky. Nikdy neprestávajte premýšľať o tom, čo znamená byť tým, kým ste. Je to celoživotné úsilie. 

  • Mať moc 

Môže existovať čas, keď túžba po moci je krásna a zlepšuje život. Ale keď naša túžba po moci je pokusom kompenzovať celoživotný deficit, môžeme kolísať medzi nadutými predstavami slávy a zúfalstvom. Prijmite flexibilitu a priemer. Moc neznamená kontrolu nad ostatnými. Ide o autenticitu a autoritu. Prebratie moci môže byť vaším spôsobom prejavu dospelosti a prevzatia zodpovednosti za vaše rozhodnutia. 

  • Dostávať (a dávať) pozornosť 

"Už veľmi, veľmi dlho som sa nepozerala do očí svojich detí," zdôverila sa Hirokawovi raz jedna osoba v okamihu terapie. "Bola som taká nahnevaná na život, že som zabudla vnímať túto krásnu bytosť, ktorú som stvorila." 

Čím viac si všímate svoje deti, tým menej zranení sa cítite. Venovanie pozornosti im, môže zaceliť vaše psychické rany. Vidieť a vnímať ich pomáha cítiť sa menej zničený. 

Pre pocit plnohodnotného šťastia sa sústreďte na aktivitu alebo tému, ktorá je dôležitá pre niekoho, koho milujete. 

  • Mať slobodu 

Pre teenagera môže sloboda znamenať, že si nebude robiť domáce úlohy a miesto toho pôjde von s kamošmi. Pre dospelého to môže znamenať stanovenie vlastného pracovného času. 

Spýtajte sa sami seba, akú slobodu chcete. Sloboda, ktorú sme hľadali, keď sme mali 20 rokov, nemusí byť tou istou slobodou, ktorú chceme vo veku 60 rokov. Prispôsobte svoje záväzky a činnosti svojmu životu. 

  • Tvoriť 

Ak po tom túžite, môžete mať kreatívne momenty každý deň len pozorovaním a zvedavosťou. 

Môžete sa vyjadrovať neúplne. Zmeniť svoj pohľad na problém. Prijmite niečo nové a vyjadrite niečo osobné. Zažite niečo nové. Otvoria sa vám tak nové spôsoby ako sa pozeráte na svet. 

  • Patriť niekam 

Niekedy sa môžete cítiť odcudzene a v rozpore so spoločnosťou. Ale ak sa cítite komfortne s tým, kým naozaj ste, môžete sa cítiť viac pohodlne nepatriaci, dokonca tak môžete byť šťastný. 

Ide o to, byť všestranný a istý sám sebou vo všetkom, čím ste, aj v tých trápnych, neohrabaných, odlišných momentoch - najmä v týchto momentoch! Ak sa len snažíte zapadnúť, prichádzate o skutočné svoje ja. 

  • Vyhrať 

"Som nadšený sám so sebou. Urobil som to skvele. 

"Páči sa mi, čo som dosiahol. Dobrá práca, moja. Vidím, že som zručný v tomto, a výborne som to zvládol," povedal Hirokawovi raz 55-ročný muž. "Cítim, že toto je víťazstvo." 

Premyslite si, čo pre vás znamená "vyhrať". Definícia sa mení a pravidlá sa líšia. Uznanie svojich úspechov, nech sú akékoľvek malé, je dôležité. Hlavne musíte vedieť vy že je to niečo v čom ste uspeli po vynaložení nejakého úsilia. 

  • Nadviazať spojenie 

Ak potlačujete traumu, hanbu alebo zdroj bolesti, je potrebná odvaha otvoriť sa a byť zraniteľný pred niekým iným. Keď sa cítite bezpečne a pohodlne, odhalenie niečoho súkromného vás môže priviesť k miestu prijatia. Pochopíte že situácia, ktorá vás dlhodobo trápi a zožiera zvnútra nie je ničím, čo by nezažil niekto iný. V podstate musíte pochopiť že nie ste až tak výnimočný ako si o sebe myslíte. 

Spojenie tvoríme vytváraním dôvery a otvorením seba samých. Buďte pravdiví k sebe a iným a nájdete miesto akceptácie. 

Týchto deväť vecí sú základné túžby, ktoré mali v živote pacienti, s ktorými sa stretol terapeut Yoshiyoshi Hirokawa počas svojej 10 ročnej praxe. Keď sa nimi začneme zaoberať, môžeme prekonať prekážky a cítiť sa naplnenejšie a šťastnejšie. Nájsť rovnováhu medzi týmito potrebami a ich naplnením je cesta k autentickejšiemu a uspokojivejšiemu životu. 

 

 

Zdroj: 

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.