Spoločnosť Ocean Cleanup odstránila rekordné množstvo odpadu z oceánu počas jednej extrakcie

Viete že existuje deň svetových oceánov? Je oslavovaný 8. júna, Deň svetových oceánov zdôrazňuje dôležitosť našich oceánov a poukazuje na spôsoby, ako ich chrániť. The Ocean Cleanup spoločnosť, ktorá sa zaoberá čistením oceánov vylovila na počesť tohto dňa najväčšie množstvo odpadu, ktoré kedy bolo odstránené z jedného z najväčších smetísk v oceáne.

Aug 18, 2023 - 12:26
Aug 18, 2023 - 12:28
Spoločnosť Ocean Cleanup odstránila rekordné množstvo odpadu z oceánu počas jednej extrakcie
Loď spoločnosti Ocean cleanup

Nezisková environmentálna organizácia The Ocean Cleanup tento mesiac dosiahla svoj doteraz najväčší úlovok, keď odstránila približne 11 340 kg odpadu z Veľkého pacifického koša (oblasť Tichého oceánu kde sa hromadí odpad), informoval Alex Tobin, vedúci pre komunikáciu s verejnosťou a médiami.

Veľký pacifický kôš, obrovský zhluk plávajúceho odpadu unášaného oceánskymi prúdmi a vetrami do Tichého oceánu medzi Havajom a Kaliforniou, je najväčším z piatich oceánskych smetísk na svete. Presnú veľkosť je ťažké určiť, pretože odpad neustále pribúda, podľa úradu pre oceány a atmosféru (NOAA). The Ocean Cleanup odhaduje, že Veľký pacifický kôš sa zväčšil na dvojnásobok veľkosti štátu Texas.

Smetisko v Tichom oceáne sa zväčšilo natoľko, že v apríli zistila štúdia publikovaná v časopise Nature Ecology & Evolution, že sa na ňom vyvinul nový pobrežný ekosystém.

Nie je jasné, ako oceánske smetiská ovplyvňujú ľudské zdravie, ale ľudia sa môžu vystavovať mikroplastom z viacerých zdrojov z oceánu, ako sú morské plody a morská soľ.

Je možné že nebude úplne možné zbaviť oceánske smetiská odpadu, najmä keď sa niektorý materiál rozkladá v životnom prostredí veľmi dlhú dobu, upozorňuje NOAA. Plasty sa možno nikdy úplne nerozložia.

Cieľom organizácie The Ocean Cleanup je do roku 2040 odstrániť 90 % plávajúcich plastov z oceánov.

Environmentálna skupina tiež pracuje na odstraňovaní odpadov z riek, ktoré pritekajú do oceánov, aby sa zabezpečilo čo najefektívnejšie čistenie. 

Nedávno sme pre vás pripravili článok o odhadovanom množstve odpadu v oceánoch. Pri doterajších odhadoch vedci nepostupovali správne pretože do svojich výpočtov nezahŕňali odpad, ktorý ostáva v riekach. Celý článok nájdete tu.

Spoločnosť momentálne spúšťa nový systém. Systém zahŕňa dve plavidlá, ktoré majú zariadenie, ktoré zbiera všetky odpadky. Nový čistiaci systém je schopný vyčistiť plochu futbalového ihriska každých päť sekúnd, asi dvakrát rýchlejšie než súčasný systém, a je takmer 3 krát dlhší ako jeho predchodca. 

Nezisková organizácia tiež používa umelú inteligenciu a výpočtové modelovanie na lokalizáciu miest, kde je najviac plastov v oceáne - metódu, ktorú nazvala "modelovanie plastových ohnisiek".

"Je smutné, že tam je toľko odpadu, ale sme veľmi radi, že sme teraz vyvinuli systém, ktorý sa s týmto problémom účinne zaoberá," povedal Tobin.

Spoločnosť následne spolupracuje s partnermi po celom svete, aby sa zabezpečilo, že výrobky vyrobené z recyklovaného plastu nebudú tie, ktoré by sa opäť dostali do oceánov alebo riek. Jedným z týchto partnerstiev je spolupráca s kórejským výrobcom áut, ktorý plast používa pri výrobe elektrických vozidiel.

Každý deň Vám prinášame kvalitne spracované dobré správy zo sveta aj zo Slovenska. Sledujte náš Instagram (@goodnews_sk) aby Vám nič neuniklo. 

Zdroj: 

https://abcnews.go.com/amp/International/ocean-cleanup-group-removes-record-25000-pounds-trash/story?id=102317006

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Dobré správy dnes Nalaďte sa pozitívnou energiou tým, že si prečítate čo dobré sa stalo vo svete. Veríme že budete sami prekvapený koľko dobrých vecí sa deje každý deň.