Ako objavili hrobku Tutanchamóna a čo v nej našli?

Najmladší známy faraón z Egypta mal zároveň najznámejšiu hrobku v modernej dobe. Kto ju objavil, čo všetko v nej našli sme zrhnuli v tomto článku.

Jul 17, 2023 - 00:04
Ako objavili hrobku Tutanchamóna a čo v nej našli?
Hrobka Tutanchamóna

Tutanchamón, faraón Egypta, často označovaný ako "faraón dieťa", sa narodil okolo roku 1341 pred n. l. a viedol Egyptskú ríšu len počas krátkeho obdobia. Napriek tomu, že jeho vláda trvala iba deväť rokov, jeho meno sa stalo nezmazateľnou súčasťou histórie. Jeho tajomstvá, obklopené mystikou a slávou, pútajú pozornosť archeológov, historikov a zvedavcov po celom svete. V tomto článku sa pozrieme na život a objavovanie hrobu Tutanchamóna, ktorý odhalil bohatstvo a umenie starovekého Egypta.

Tutanchamón nastúpil na trón vo veľmi mladom veku, pravdepodobne okolo 9 rokov, po smrti svojho otca, faraóna Amenhotepa IV. Mnohí historici veria, že jeho otec bol slávny faraón Akhnaton, ktorý sa snažil zaviesť monoteistické náboženstvo, ktoré uctievalo iba jedného boha slnka - Atona.

Po nástupe Tutanchamóna na trón sa zmenilo jeho meno z Tutanchatóna na Tutanchamóna, čo bolo späté s obnovením tradičných náboženských praktík, v ktorých bolo opäť uctievaných mnoho bohov. Mladý faraón sa oženil so svojou sestrou Ankhesenamon, aby si udržal kráľovské krvné linky. Incest bol v tejto dobe bežnou praktikou a na tvári samotného Tutanchamóna môžeme pozorovať črty a deformácie, ktoré môžu byť následkom incestu.

Počas svojej vlády sa Tutanchamón usiloval o obnovu starovekých tradícií a prestavby chrámov a pamiatok, ale jeho smrť v mladom veku viedla k tajomstvám, ktoré by nás mohli fascinovať dodnes. Jeho hrobka bola pôvodne navrhnutá pre nejakého iného aristokrata, ale po jeho neočakávanej smrti bola urýchlene upravená pre faraóna. Až do objavenia v roku 1922 bola Tutanchamónova hrobka ukrytá pred očami sveta.

Howard Carter, britský archeológ, bol ten, kto našiel hrobku Tutanchamóna v Údolí kráľov v Egypte. Dňa 4. novembra 1922 po niekoľkých rokoch hľadania objavil schody, ktoré viedli k hrobke faraóna. Jeho objav bol pozoruhodný a prekvapil svet. Vnútri hrobky sa nachádzali bezpočetné poklady a artefakty.

S objavením Tutanchamónovej hrobky sa začala šíriť povestná "kliatba faraóna". Vo viacerých prípadoch zomreli niektorí z účastníkov objavovania hrobky za tajomných okolností. Aj keď je táto povesť často považovaná za vymyslenú, pritiahla ešte viac pozornosti k legendárnemu faraónovi a jeho hrobke.

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow