Stroskotaná loď Nuestra Señora de las Maravillas zo sebou niesla jeden z najväčších pokladov aké sa podarilo nájsť

Obrovské bohatsvo zo sebou niesla vlajková loď španielskej flotily na ceste, ktorá sa jej stala osudnou. Z posádky prežilo len 45 z 650 námorníkov.

Jul 17, 2023 - 00:13
Stroskotaná loď Nuestra Señora de las Maravillas zo sebou niesla jeden z najväčších pokladov aké sa podarilo nájsť
Ilustrácia lode Maravillas

Príbeh Nuestra Senora de Las Maravillas, známej skrátene ako Maravillas, je plný nádeje, tragédie a príťažlivosti ponoreného pokladu. Začal sa s nešťastným potopením lode Capitana, ktorá vyplávala na cestu z Južnej Ameriky do Panamy s cenným nákladom zlata a striebra, spolu s neoceniteľnou 180-kilovou sochou Panny Márie držiacej Ježiška v náručí, ktorú dal do výroby španielsky kráľ Filip IV. Dúfal, že takto si kúpi cestu do neba a daruje zlatú sochu materskému kostolu vo Španielsku. Bohužiaľ, osem dní po vyplávaní sa Capitana potopila počas búrky pri pobreží Ekvádoru. Poklad sa nachádzal vo vode hlboko a kráľ Filip bol neoblomný v tom, že ho musia za každú cenu vytiahnuť na povrch. 

Prevoz pokladu na lodi Maravillas

Poklad sa vrátane sochy podarilo vyloviť a bol prevezený do Havany, kde sa pripravovala väčšia flotila na cestu do Španielska. Aby sa tentoraz nič nepokazilo, nechal kráľ Filip poklad naložiť na 650-tonovú loď Maravillas (Nuestra Senora de Las Maravillas v preklade znamená Naša Pani zázrakov).

 

Odchod a potopenie

Maravillas bola požehnaná arcibiskupom z Havany, a tak 1. januára 1656 vyplávala smerom do Španielska spolu s 22 ozbrojenými vojenskými loďami. Hlavný navigátor si bol istý, že sa im podarilo preplaviť plytké piesočné plochy a korálové útesy Bahám, keď sa náhle na obzore objavil útes. Vystrelil záchranný signál, aby varoval zvyšok flotily, aby zmenili smer.

Rozkaz však nesplnili všetky lode, a keď sa Maravillas otočila, narazila čelom na menšiu loď. Do Maravillas sa začala valiť voda a stĺpy oboch plavidiel sa zamotali. Zatiaľ čo posádka horlivo pracovala na uvoľnení stĺpov, voda sa stále viac valila na Maravillas a napokon sa ponorila do hĺbky približne 9 metrov.

Posádka vedela, že poklad musia zachrániť. Keď sa začali robiť plány na jeho získanie, nad morskú hladinu, zastihla ich búrka a v priebehu hodín Maravillas zmizla vo vlnách. Prežilo iba 45 členov posádky zo 650 a kráľov poklad bol znovu stratený. Kráľ Filip IV zomrel v roku 1665 bez toho, aby kedy získal späť cennú sochu zo zlata.

 

Zápis z lodného denníka preživšieho farára

Počas osláv v Peru sa do Španielska chcela vrátiť aj katolícka cirkev a preto sa na jeseň 1655 nalodil aj farár Diego. 

V jeho denníku napísal preživší farár Diego: „Mohutné vlny začali loď lámať na kusy. Orientoval som sa v zmätku k admirálovi Don Matías de Orellanovi. "Admirál, čo máme robiť?" spýtal som sa. Jeho úprimnosť bola šokujúca. "Bez nápravy budeme stratení. Prosím, nech sa spovedá každý, kto túži byť oslobodený."

Voda začala napĺňať loď, a preto sa farár vyšplhal na najvyššie poschodie na zadnej veži, kde našiel "veľké svetlá lode stále svietiť, odrážajúc jas proti temnote. Všetci sme žiadali Božie milosrdenstvo."

Farár Diego si uvedomil, že loď sa láme a skočil na nižšie poschodie zaplavené morskou vodou. "Ako som sa držal veko nákladného otvoru, aby som nebol odplavený, celá zadná časť Maravillas, všetky tri jej paluby, sa zrútili a vrhli sa do mora kormidlovou časťou na pravobok. Veža lámajúceho sa dreva rozhádzala ľudí do mora vo všetkých smeroch."

Farár Diego sa prichytil k drevu, kým ho more neodnieslo preč, a strávil ďalší deň prichytený k nemu s niekoľkými ďalšími preživšími, kým ich zachránili. Bol jedným z iba 45 preživších.

 

Novodobé objavenie vraku Maravillas

Bob Marx strávil viac ako desať rokov skúmaním rôznych archívov, aby našiel stopy o mieste, kde sa Maravillas nachádza. Nakoniec v roku 1972 našiel prednú časť vraku a získal viac ako 1700 mincí a množstvo artefaktov. Kvôli názorovým sporom s vládou Bahám o mieste straty však Marx rýchlo stratil prístup k lokalite.

Následné záchranárske operácie, ktoré uskutočnil Herbert Humphreys, pokračovali až do konca 80. rokov 20. storočia.

Príbeh Maravillas je záhadnou, ale fascinujúcou pripomienkou príťažlivosti stratených pokladov a nevyspytateľnosti oceánu. Snáď raz sa nám podarí odkryť všetky tajomstvá, ktoré Maravillas alebo aj iné stroskotané lode ukrývajú na svojom dne.

 

Zdroje:

https://divingthemaravillas.wordpress.com

https://it.wikipedia.org/wiki/Nuestra_Señora_de_las_Maravillas

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow