Cuerdale Hoard - Tajomný poklad Vikingov

Poklad, ktorý obsahoval šperky, mince a iné cennosti pravdepodobne pochádzal z vikingských nájazdov a bol zakopaný pravdepodobne medzi rokmi 905 - 910.

Jul 17, 2023 - 00:25
Cuerdale Hoard - Tajomný poklad Vikingov
Vikingovia na lodi

Cuerdale Hoard, obrovský vikingský strieborný poklad obsahujúci približne 8000 strieborných mincí, bol objavený v Lancashiri v roku 1840.

Je jedným z niekoľkých vikingských pokladov objavených v Anglicku, ale zároveň je najväčší dosiaľ nájdený. Je väčší ako akýkoľvek poklad objavený v Škandinávii a zároveň najväčší vikingský strieborný poklad, ktorý bol kedy nájdený mimo Ruska.

Poklad objavili robotníci, ktorí opravovali nábrežie na južnej strane rieky Ribble v Cuerdale, blízko Prestonu, kde bol ukrytý v olovenej truhle.

Striebro tvorilo základ mincí v dobe Vikingov a často sa zakopávalo v časoch neistoty. Mince nájdené v poklade naznačujú, že musel byť zakopaný medzi rokmi 905 a 910, krátko po tom, ako boli Vikingovia vyhnaní z Dublinu v roku 902. Údolie Ribble bolo vtedy dôležitou vikingskou trasou medzi Írskym morom a mestom York.

Mince v poklade pochádzajú zo troch zdrojov, najväčší podiel pochádza z vikingských kráľovstiev východného Anglicka, ďalšie dve časti sú z kráľovstva Alfreda Veľkého Wessexu a mince z iných krajín, vrátane byzantských, škandinávskych, islamských, pápežských, talianskych mincí.

Drahé kovy v poklade vážia viac ako 36 kg. Časť z neho bola skrátená na kusy rôznych tvarov a hmotnosti, veľkú časť tvorili strieborné šperky a iné artefakty, ktoré boli rozlámané na malé kúsky s úmyslom ich následného roztavenia. Aj podľa dnešných štandardov predstavuje úžasné bohatstvo, čo viedlo k teóriám, že to mohol byť obrovský vojenský poklad zhromaždený práve vyhnanými Vikingmi z Dublinu s úmyslom násilného návratu.

Zaujímavou náhodou je dlho zachovaná miestna legenda v Prestone v Lancashiri, ktorá predchádzala objaveniu tohto pokladu a hovorila, že ktokoľvek, kto stojí na južnom brehu rieky Ribble v Walton-le-Dale a pozrie sa hore rieky smerom k Ribchesteru, uvidí najbohatší poklad v Anglicku.

Poklad bol označený za nález a odovzdaný vojvodstvu Lancashire, ktoré je vlastníctvom kráľovskej koruny. Lancaster ho daroval Britskému múzeu, kde väčšina z neho zostáva. Okolo 60 artefaktov z pokladu je uložených v Ashmolean Museum v Oxfordskej univerzite a niektoré mince v Quentovicu na severe Francúzska sú uchovávané v Château-musée de Boulogne-sur-Mer.

Poklad bol v roku 2003 zaradený na 9. miesto v zozname britských archeologických nálezov vybraných odborníkmi z Britského múzea pre televízny dokument BBC Our Top Ten Treasures.

 

Zdroje:

https://www.englishmonarchs.co.uk/vikings_12.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Cuerdale_Hoard

Aká je tvoja reakcia?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow